TV4 röjde ”känd tjuv”

26 november, 2019

GRN-beslut Dokumentärserien Norrlandspolisen i TV4 spelade upp en persons autentiska röst under en husrannsakan av en bil. Granskningsnämnden för radio och tv fäller inslaget för att inte visat respekt för privatlivet.

Den 27 maj i år sände TV4 ett avsnitt av dokumentärserien Norrlandspolisen där polisen gjorde en husrannsakan av en bil.

I inslaget sade en polisinspektör att de fått veta att det ”befinner sig en känd tjuv” på en namngiven ort. I bild visades hur poliserna visiterade och pratade med fem personer som suttit i en bil med körförbud. Polisinspektören uppgav att vissa av dem tidigare blivit dömda för brott mot knivlagen och genomsökte bilen på knivar och narkotika, utan att hitta något.

En av personerna uppgav för poliserna att han inte dömts för något på sex år. Mannens kläder syntes men ansiktet och händerna var blurrade. Mannen anmälde TV4 till Granskningsnämnden. Han menade att han blev identifierad eftersom hans röst inte var anonymiserad. Hans chefer hade känt igen honom. Han ansåg att han blev uthängd som tjuv trots att han aldrig blivit dömd för stöld.

Granskningsnämnden anser att det står klart att mannen gick att identifiera eftersom det angavs på vilken ort som husrannsakan av bilen genomfördes och att hans autentiska röst hördes i inslaget och att hans kroppsbyggnad och kläder syntes tydligt.

Nämnden anser att det innebar ett intrång i hans privatliv, och att detta inte var motiverat av ett oavvisligt allmänintresse. ”Inslaget strider därför mot bestämmelsen om respekt för privatlivet”, konstaterar nämnden och fäller TV4.

GRN-beslut

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet

Säg upp din prenumeration här

Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies