Gå direkt till textinnehållet

TV4-reporter förhörd som målsägare om krigsbrott

TV4-reportern Johan Fredriksson och fotografen Daniel Zdolsek är nu inskrivna som målsägare i en stor förundersökning om ryska krigsbrott som görs av internationella åklagarkammaren.

Det pågår en stor så kallad strukturell förundersökning kring krigsbrott begångna i Ukraina sedan den ryska invasionen förra året. Den utförs av internationella åklagarkammaren och leds av åklagaren Karolina Wieslander. 

Idag har TV4s reporter Johan Fredriksson, som tillsammans med fotografen Daniel Zdolsek och en lokal producent, attackerades av en rysk drönarattack i september i år, fått berätta om sina upplevelser.

– Nu skrivs jag och Daniel Zdolsek in som målsägande i den här förundersökningen, säger Johan Fredriksson. 

Annons Annons

Han välkomnar att hans vittnesmål nu finns med i förundersökningen. 

– Jag tycker det är helt korrekt att svenska myndigheter deltar i de internationella ansträngningar som görs för att om möjligt skipa rättvisa kring de omfattande krigsbrott som den ryska regimen gjort i Ukraina. Där är ju vi bara en liten del av alla krigsbrott som begåtts, men man ska inte heller bagatellisera det vi var med om. Ukrainska myndigheter menar bestämt att det var en attack på pressfriheten – och det är viktigt att man dokumenterar brott mot journalister, säger han. 

Fler avsnitt
Fler videos