Gå direkt till textinnehållet

Turkisk ambassadör: ”Pressfriheten står inte över rättsstaten”

Den turkiske ambassadören i Köpenhamn Mehmet Dönmez skriver i ett brev till det danska Journalistförbundet: ”Pressfrihet står inte över demokratiska värden och rättsstaten.” Han förväntar sig att danska medier ska lära sig skilja mellan journalister och personer som ”använder medierna” för att stödja terrorism.

Det danska Journalistförbundet (DJ) riktade förra veckan i ett brev till den turkiske ambassadören i Köpenhamn en uppmaning att stoppa utrensningarna av journalister och medier i Turkiet.

Den turkiske ambassadören Mehmet Dönmez har nu svarat, och Journalisten har fått tillgång till brevet.

Ambassadören menar att medierna spelade en nyckelroll i kuppförsöket och att de medier som stängts har kända kopplingar till Gülenrörelsen som han hävdar låg bakom militärkuppförsöket den 15 juli.

Annons Annons

Ambassadören Mehmet Dönmez skriver bland annat i brevet:

”Pressfrihet står inte över demokratiska värden och rättsstaten, men borde försäkra dessa universella värden. De journalister som har gripits eller häktats har inte fängslats för att de är journalister, utan för att de är misstänkta för att tillhöra en terrororganisation som försökte dra mitt land in i blodspillan och instabilitet.”

Ambassadören förväntar sig att det danska Journalistförbundet och danska medier ska göra åtskillnad mellan ”verkliga journalister och personer som använder medierna för att stödja en terrororganisation och agera som ett verktyg för FETÖ [Gülenrörelsen, reds anm] mot det sekulära, demokratiska statsskicket”.

Mehmet Dönmez hoppas också att danska medier ska stödja det turkiska folket ”som uppvisat en historisk solidaritet mot kuppmakarna och återtagit sina demokratiska rättigheter”.

”Vi hoppas att vi får se en liknande solidaritet från våra allierade och vänligt sinnade länder”, avslutas brevet.

Fler avsnitt
Fler videos