Gå direkt till textinnehållet

TT-kampanjen: ”Högst tveksamma formuleringar”

Marknadsföringen för TTs pressmeddelandetjänst ”Via TT” får kritik i sociala medier. Även TTs journalistklubb har reagerat. ”Formuleringarna är högst tveksamma”, anser ordföranden Olle Lindström.

I kampanjen ”Välkommen till finrummet” marknadsförs just nu TT Nyhetsbyråns pressmeddelandetjänst så här:

Vi har spridit våra nyheter i snart 100 år.
Nu kan vi även sprida dina. Med vår nya tjänst Via TT skapar du enkelt dina pressmeddelanden. Sedan distribuerar ViaTT ditt pressmeddelande i TT Nyhetsbyråns redaktionella kanal. Kanske plockar journalister upp just din nyhet?

Kampanjen har fått kritik av både journalister och PR-experter, något som Dagens Media berättat mer om.

Annons Annons

Journalistklubben på TT har markerat mot kampanjen, skriver ordföranden Olle Lindström i ett mejl till Journalisten:

– Jag har i ett mejl till företagsledningen påtalat den ifrågasatta marknadsföringen, att det snackas om den på sociala medier, och att formuleringarna är högst tveksamma.

– Vi har inget emot pressmeddelandekanalen som sådan, men hur den säljs in är tveksamt.

Kampanjen har inte orsakat någon storm internt, men enligt Lindström finns det en hel del kritiska medlemmar.

TTs journalistklubb har tidigare markerat mot när man ansett att gränsen mellan redaktion och marknad varit ansatt, som när en redaktionsmedarbetare i höstas var med i manusarbetet när TT Nyhetsbyrån skulle producera video åt en bank.

– Generellt kan man säga att marknads/säljavdelningarna stadigt flyttar fram sina positioner – de verkar inte förstå problemet, anser Olle Lindström.

TTs marknadschef Sara Perers säger till Dagens Media att TT valt att be reklambyrån bakom kampanjen att se över om någon formulering kan misstolkas.

”Kampanjen ska visa att man via vårt system kan skicka sina pressmeddelanden via vår lina till Sveriges redaktionella system. Det är en fördel med vårt system jämfört med konkurrenternas som reklambyrån leker med i kampanjen”, säger Perers.

Fler avsnitt
Fler videos