Gå direkt till textinnehållet

Tre journalister varslade på Arbetaren efter protest mot chefredaktörstillsättning

Tre journalister på tidningen Arbetaren hotas med uppsägning efter att ha protesterat mot att vd anställt Kajsa Ekis Ekman som chefredaktör. ”Bara det faktum att man protesterar mot tillsättningen av en chef är inte i sig fog för uppsägning eller avsked”, säger Journalistförbundets ombudsman Adam Påhlman Tiwe.

En stor konflikt har brutit ut på SACs tidning Arbetaren. Tre medlemmar i Journalistförbundet på Arbetaren har fått en skriftlig varning om uppsägning eller avsked efter att de protesterat mot att vd Thomas Karlsson anställt journalisten och författaren Kajsa Ekis Ekman som chefredaktör. Det rapporterade Dagens Media igår, och det bekräftas för Journalisten av en person med insyn.

Tillsättningen av Kajsa Ekis Ekman uppges ha skett över huvudet på både styrelse och anställda. Kritiken handlar också om att chefredaktörsposten på Arbetaren är en så kallad funktionärspost, uppger Dagens Media, där det enligt SACs stadgar krävs två års obrutet medlemskap för att kunna bli vald. Det är inte känt om Ekis Ekman uppfyller det kravet.

Journalistförbundets ombudsman Adam Påhlman Tiwe som är inkopplad på fallet bekräftar att tre journalister på Arbetaren har varnats efter att ha protesterat mot chefstillsättningen. Han har aldrig tidigare varit med om att en arbetsgivare varslar om både uppsägning och avsked.

Annons Annons

– Det vanliga är att man gör det ena eller det andra. Jag har aldrig förut varit med om det här, men rent tekniskt regleras det i samma paragraf i anställningsskyddslagen, att arbetsgivaren ska varsla och varna två veckor i förväg i uppsägningssammanhang och en vecka i förväg i avskedssammanhang, säger Adam Påhlman Tiwe.

– Exakt vad det är de lägger de anställda till last för uppsägning respektive avsked, det vet inte jag än. Därför har jag kallat till överläggning med arbetsgivaren.

Generellt, kan det vara grund för avsked eller uppsägning att protestera mot en chefstillsättning?
– Det beror på hur protesterandet har gått till och sett ut. Bara det faktum att man protesterar mot tillsättningen av en chef är inte i sig fog för uppsägning eller avsked, det handlar om hur man gör det, på vilket sätt.

Arbetsgivaren har uppenbart inte MBL:at om anställningen av Ekis Ekman. Men det behöver inte innebära ett brott mot MBL, säger Adam Påhlman Tiwe.

– Inte nödvändigtvis på en så här politisk tidning, eftersom rekryterandet av chefredaktör har så starka ideella och politiska hänsyn, det handlar om fackförbundstidningens politiska linje. Då kan det falla under undantaget i MBL andra paragrafen.

Den delen är Journalistförbundet inte inblandad i.

– Men oavsett om man har skyldighet att förhandla eller inte tycker vi på Journalistförbundet alltid att man ska involvera medarbetare i viktiga beslut. Jag tycker också det finns anledning för en organisation som bygger på syndikalistiska ideal att agera medarbetardemokratiskt. Om inte annat för att man inte vill ha den här typen av situationer.

Syndikalistiska Arbetaren ägs av SAC:s bolag Federativs Förlagshus AB, vars vd är Thomas Karlsson. Sex journalister arbetar på tidningen.

Journalisten söker Thomas Karlsson och Kajsa Ekis Ekman.

Fler avsnitt
Fler videos