Gå direkt till textinnehållet

Total tystnad om fängslade Isaak

Den svenske journalisten Dawit Isaak sitter fortfarande fängslad utan rättegång i Eritrea, trots förnyade påstötningar från UD och svenska politiker.

Den svenske journalisten Dawit Isaak sitter fortfarande fängslad utan rättegång i Eritrea, trots förnyade påstötningar från UD och svenska politiker.

Dawit Isaak har nu suttit i eritreanskt fängelse i närmare 17 månader. Enligt eritreanska myndigheter hålls han fängslad av hänsyn till rikets säkerhet. Därför prövas hans fall av militären i en speciell säkerhetsdomstol där inga officiella anklagelser behöver anges. De åtalade har i en sådan domstol ingen rätt till försvarsadvokat och domen kan inte överklagas. Ingen rättegång mot Dawit Isaak har inletts.

– Varje gång vi träffar Eritreas ambassadör i Stockholm tar vi upp ärendet. Vi har begärt att få träffa Dawit Isaak, utan att lyckas. Ambassadören har förklarat för oss att de anser honom vara eritreansk medborgare, säger Folke Lövgren, UDs envoyé till Eritrea.

Dawit Isaak har både svenskt och eritreanskt medborgarskap. Han var med och grundade den första privata tidningen i Eritrea: Setit. Den 17 september 2001 förbjöd Eritreas regering oberoende tidningar och flera journalister fängslades, däribland Dawit Isaak. Vid samma tid-punkt greps även höga politiker och generaler, sammanlagt ett åttiotal personer.

För några veckor sedan skrev EU-parlamentarikern Cecilia Malmström (fp) ett brev till Eri-treas ambassadör i Bryssel och krävde att Dawit Isaak omedelbart friges. Något svar har hon ännu inte fått. I sitt brev skriver Cecilia Malmström att människorättsorganisationer har rap-porterat om att Dawit Isaak utsatts för tortyr vilket resulterade i att han fördes till sjukhus i april 2002. Även den amerikanska organisationen CPJ, Comittee to Protect Journalists, har fått uppgifter om att Dawit Isaak behandlats för posttraumatisk stress orsakad av tortyr.

Cecilia Malmström skriver vidare att landet undertecknat fleras internationella deklarationer som garanterar dess medborgare rätten att fritt uttrycka sina åsikter, ha tillgång till öppna och rättvisa rättegångar och förbud mot tortyr. Hon uppmanar därför ambassadören att undersöka fallet och omedelbart släppa Dawit Isaak.

Journalistförbundet skrev för ungefär ett år sedan till eritreanska myndigheter och krävde att Dawit Isaak och hans kollegor ska friges. Några fler initiativ att få Dawit Isaac frigiven har inte tagits sedan dess.

Dawit Isaaks hustru, som även hon har dubbelt medborgarskap, har rest tillbaka till Sverige med hjälp av människorättsorganisationen Amnesty International.

Journalistjobb

Annons
Fler avsnitt
Annons Annons för Journalistförbundets inkomstförsäkring.
REPORTAGE
Dalmar Namazi, reporter på SVT och UR:s gemensamma satsning för ungdomar - Nyhetskoll, bakom kameran.
Fullt fokus på Nyhetskoll för ungdomar.
Rapport från ”mellanförskapet”

Senaste numret

Omslag till Journalisten nr 4 2025.