Gå direkt till textinnehållet

Tabloid till alla i Sundsvall

Sundsvalls Tidning planerar att gå över till tabloidformat om ett år. Därmed skulle tidningen få samma format som ST-ägda men konkurrerande Dagbladet.

Sundsvalls Tidning planerar att gå över till tabloidformat om ett år. Därmed skulle tidningen få samma format som ST-ägda men konkurrerande Dagbladet.

Kjell Carnbro, chefredaktör på ST, förnekar dock kategoriskt att formatbytet innebär ett steg mot tätare samarbete mellan ST och Dagbladet.

– Vi diskuterade att gå över till tabloid långt innan affären med Dagbladet blev av. I dag är det full konkurrens mellan tidningarna och inget pekar mot att det inte ska fortsätta så.

Rädslan för att en övergång till tabloidformat kan leda till tappade annonsintäkter har fått ST att tveka om förändringen.

– Det är möjligt att vi inte kan ta ut lika mycket för en helsidesannons i tabloid som i fullformat, säger Kjell Carnbro. Men tabloid håller på att bli standard på annonsmarknaden. Vi vet också att läsarna önskar ett mindre format.

Hans-Göran Engström, ordförande i Dagbladets journalistklubb, är inte orolig över att hans tidning ska knytas närmare ST, i stil med det samarbete som aviserats mellan Västerbottens-kuriren och Västerbottens Folkblad.

– STs största nackdel i dag är formatet. Men jag ser i dag inga tecken på minskad konkurrens mellan ST och Dagbladet.

Sofia Mirjamsdotter, klubbordförande på ST tror inte heller att bytet av format är ett steg mot närmare tidningssamarbete.

– Absolut inte. Däremot blir det en mycket, mycket hårdare konkurrenssituation. När båda tidningarna har samma format får läsarna ett annat perspektiv för att jämföra dem.

Definitivt beslut om formatändring tas av STs styrelse i september.

hl@journalisten.se

Fler avsnitt
Fler videos