Gå direkt till textinnehållet

”Ta fram en överlevnadshandbok för frilansar”

Att sprida och förvalta konkret kunskap är det viktigaste för att komma framåt i frågan om journalisters säkerhet på fältet. Det menar frilansjournalisten Martin Schibbye, och föreslår en överlevnadshandbok för frilansar.

Vid ett konferens om journalisters säkerhet som arrangerades av Svenska Unescorådet i går diskuterade en namnkunnig panel säkerhetsläget för journalister i krigszoner och vad som behöver göras.

Martin Schibbye konstaterade att vi de senaste åren haft en debatt om frågan "med stora ord men lite markkontakt". Han föreslog en rad konkreta åtgärder, från en inventering av vilka säkerhetsutbildningar som finns, till mer byråkrati med utförligare riskanalyser innan man åker ut på uppdrag, och ett slags internationellt skyddsombud: "en pitbull på vår sida".

Allra viktigast är att säkra spridningen och överförandet av konkret kunskap för journalister i fält, enligt Martin Schibbye. Han vill se en överlevnadshandbok för frilansar, och erbjuder sig själv att vara redaktör för en sådan.

– Något konkret, full med nyttigheter, checklistor, anekdoter, erfarenheter.

Svenska Unescorådet är villig att vara med om utgivningen av en sådan bok, liksom Journalistförbundet, enligt förbundsstyrelseledamoten Åsa Ohlsson.

Fler avsnitt