Syrien dödligaste landet för journalister

8 januari, 2016

71 journalister dödades på grund av sitt yrke under 2015. Fyra av tio mördades av IS eller andra jihadistiska grupper, enligt siffror från Committee to protect journalists.
 

CPJ konstaterar att 2015 blev det fjärde dödligaste året hittills sedan man började räkna år 1992. Det land som flest journalister dog i förra året var  Syrien, där 14 journalister mördades på grund av sitt yrke.

Den siste att mördas förra året var den syriske dokumentärfilmaren och utgivaren Naji Jerf, 37 år gammal. Han sköts till döds den 27 december i den turkiska staden Gaziantep nära den syriska gränsen. Jerf hade nyligen gjort en dokumentär om IS dödande av syriska aktivister i Aleppo, och drev den oberoende nättidningen Hentah som rapporterar om livet i krigets Syrien. Enligt AFP skulle han och hans familj ha sökt skydd i Frankrike inom kort.

Mordet på honom fördömdes i veckan av Unescos generaldirektör Irina Bokova, liksom morden på flera andra syriska journalister under senhösten.

Pressfrihetsorganisationen Reportrar utan gränser har precis släppt rapporten ”Jihad against journalists”, som går på djupet med uttrycken för och bakgrunden till det våld mot journalister som terrorgrupper som IS, Boko Haram och al-Qaida utövar mot journalister.

Reportrar utan gränsers generalsekreterare, fransmannen Christophe Deloire, säger att jihadismen nu är en lika farlig förövare för pressfriheten som världens värsta diktatorer.

Taggar: Syrien, pressfrihet

Kommentarer

Det finns 0 kommentarer på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.

Journalisten-podden

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet

Säg upp din prenumeration här

Hatad

Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies