FOTO: Tomas Ohlsson

SVTs nattsändningar tas bort

19 december, 2017

På nätterna sköts SVT Nyheters sändningar av en programledare/redaktör som också kan förbereda material till morgonstudion. Men efter julafton tas tjänsten bort, vilket journalistklubben menar sätter press på en redan hårt prövad morgonstudio-redaktion.

SVTs nattsändningar görs av en programledare/redaktör som kör direktsändningarna på heltimmen under natten. Eftersom samma medarbetare också bearbetar en del rörligt material som kommer in under natten – så att det finns förberett material till personalen för SVTs Morgonstudion – befarar journalistklubben att morgonstudion kommer att få en än tyngre arbetsbelastning till en redan tung arbetsbörda.

– Vi tycker inte det här är ett bra beslut av flera skäl. Vi menar att det påverkar det totala nyhetsflödet alldeles för mycket. Det gör det svårare för morgonstudions personal, då det finns en risk att de får mindre rörligt material levererat till sig och färre nyheter förberedda inför starten på morgonen, säger Pia Weisberg, sektionsordförande vid riksnyheterna. 

– SVTs nattsändningar startade om jag förstått det rätt som en konsekvens av att vi var för sena med nyheten om att Olof Palme mördats. Nu ser medielandskapet annorlunda ut, men vikten av att enkelt komma ut i broadcast vid stora nyhetshändelser ska inte underskattas, säger journalistklubbens ordförande vid SVT Hanna Nyberg.

Efter julafton blir det i stället en ensam onlinereporter som ska hantera allt nattmaterial, med stöd av en kortsändningsprogramledare med arbetstid till midnatt. För övrigt finns bara en text-TV-reporter inne till 01.00 innan den första personalen till morgonstudion kommer in klockan 03.00.

Vad innebär det här för arbetsmiljön och kvaliteten?
– Det vågar jag inte uttala mig om, men det här blir klart jobbigare för morgonstudions personal. Vi befarar att man tappar rätt mycket i verksamheten och i service till tittarna samtidigt som företaget egentligen inte vinner så mycket ekonomiskt. Man gör det än kämpigare för morgonstudions personal, som redan nu är hårt pressade, säger Pia Weisberg.

Charlotta Friborg är programchef för riksnyheterna. Hon menar att eftersom programledningen har valt att avbeställa nattsändningarna, så har de bara att organisera sig efter det beslutet.

”För att säkra den viktiga leveransen till Morgonstudion får vår Direktdesk kvällstid i uppdrag att se till att det klipps ett antal inslag framme till morgonsändningarna”, skriver hon i ett mejlsvar till Journalisten.

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies