Gå direkt till textinnehållet

SVT sågar förslag om evenemangslista

SVTs VD Eva Hamilton sågar förslaget om evenemangslista som Myndigheten för radio och TV lämnade till regeringen i fredags.

Enligt förslaget ska evenemang av nationellt intresse kunna ses av minst 80 procent av befolkningen. Som Journalisten berättade förra veckan är de TV-kanaler som uppfyller kraven på att nå en majoritet av befolkningen SVT, TV4, MTG och SBS. Myndigheten anser även att betal-TV-abonnemang kan likställas med fri TV eftersom det är en allmänt förekommande finansieringskälla för TV.

”Förslaget har ingen effekt för publiken över huvud taget”, skriver SVTs VD Eva Hamilton nu i en kommentar till förslaget.

”Det innebär att upp till två miljoner människor exkluderas från evenemang av nationell betydelse. Myndigheten föreslår även att evenemangen ska kunna läggas i betal-tv-kanaler. Det innebär att tittarna måste teckna upp sig på abonnemang för att ta del av till exempel OS.”

Eva Hamilton anser att rapporten saknar en analys av konsekvenserna ur ett samhällsperspektiv, trots att det är just allmänhetens tillgång till evenemangen som är själva syftet med listan.

”Det är tydligt att myndigheten haft konkurrensperspektivet och inte publiknyttan som främsta fokus. En utveckling där allt mindre idrott sänds i fria kanaler riskerar att leda till lägre intresse för idrott”, skriver Eva Hamilton.

”Få saker förenar så mycket som möjligheten att delta i idrott och att heja på samma lag och samma idrottsmän och idrottskvinnor. Hela svenska folket är med och finansierar stora delar av svensk idrott via skattsedeln. Ledare och föräldrar lägger hundratusentals timmar för att träna, skjutsa och på annat sätt stödja ungdomars idrottande. När en liten del av våra ungdomar når sina drömmars mål att tävla i de allra största mästerskapen så utestängs 20 procent av svenska folket från möjligheten att följa tävlingarna i tv”, skriver Eva Hamilton.

Fler videos
Fler avsnitt