Gå direkt till textinnehållet

SVT och Expressen ångrar livesändning

Både SVT och Expressen är självkritiska till gårdagens livesändning från Göran Lambertz pressträff. ”Det gjordes uttalanden och kom uppgifter som vi inte borde ha publicerat”, säger Expressens chefredaktör Klas Granström.

Igår kallade den inte längre våldtäktsmisstänkte Göran Lambertz till pressträff i sin trädgård i Uppsala. Flera medier direktsände, och kritiken mot livesändningarna är kraftig.

”Göran Lambertz kallar den juriststudent han 'kladdat på', samtidigt som han varit en 'fadersfigur till', för lögnerska och bedragerska. Sändningen pågår okommenterat”, skriver Irena Pozar i en krönika i Expressen.

”Medieetiskt har jag svårt att tänka mig ett större klavertramp än att sända 'presskonferensen' med Göran Lambertz”, skriver journalisten Annika Hamrud på Twitter.

Annons Annons

Juridikprofessorn Mårten Schultz skriver på Twitter:
”Jag har aldrig varit mer nöjd över att skriva i en tidning – SvD – som inte namngivit och som inte fallit efter att sända den här presskonferensen live. Här har det skrivits presshistoria i många medier. Och det är inte ett positivt omdöme.”

Charlotta Friborg: ”Jag är självkritisk.” Foto: Tor Johnsson.

SVT Nyheter var ett av de medier som livesände stora delar av pressträffen. Utgivaren Charlotta Friborg är självkritisk, även om hon betonar att pressträffen hade mycket stort allmänintresse.

– Mig veterligen har aldrig en så hög jurist suttit häktad för ett så allvarligt brott. När Lambertz plötsligt släpptes gav han en pressträff som vi självklart bevakade. Vi ramade in pressträffen med ett studiosamtal om bakgrunden till åtalet, målsägandes inställning och ett bredare resonemang om bevisprövning i denna typ av mål.

Att låta Lambertz som debatterat just dessa frågor komma till tals var en självklarhet, menar Friborg.

– Men att han även yttrade generaliserande och nedsättande saker om målsäganden var helt oacceptabelt i en kontext där yttrandena får stå oemotsagda. Jag borde ha insett att Lambertz skulle kunna använda tillfället till smutskastning. Med facit i hand borde vi inte ha livesänt hans pressträff på det sätt som skedde.

Expressen livesände också, men bröt enligt utgivaren Klas Granström en bit in.

Enligt uppgift namnpublicerade ni målsäganden, när Lambertz nämnde hennes namn. Stämmer det?
– Ja. Det gjordes uttalanden och kom uppgifter som vi inte borde ha publicerat. Bilden han gav borde vi inte ha publicerat, säger Klas Granström.

Varför valde ni inte att sända med viss fördröjning, med hänsyn till just utgivarfrågor?
– Vi hade inte de tekniska möjligheterna till det, men borde ha säkrat bättre förutsättningar. Vi vill vara på plats och sända live.

Är du självkritisk?
– Vi hade absolut kunnat hantera det här annorlunda.

Pressträffen låg aldrig i oklippt skick på Expressen.se, utan kunde bara ses live, enligt Klas Granström. Idag ligger korta delar av den ute.

På SVT Play plockades sändningen ned först imorse. Den har nu tagits ned och uttalandena om målsäganden ska redigeras bort innan den läggs upp igen med en förklarande kommentar, enligt Charlotta Friborg.

Fler avsnitt
Fler videos