Helena Olsson. FOTO: Eva Edsjö

SVT: ”Kom igen, vi granskar visst SD kritiskt”

16 maj, 2023

DEBATT Påståendet att svenska redaktioner avstår från att kritiskt granska SD är anekdotiskt och tendentiöst, skriver SVTs programbeställare Helena Olsson i en replik.

I en debattartikel igår skrev bland andra Patrik Oksanen och Ulrica Schenström att trumpismen tagit sig till Sverige och bland annat fått som effekt att stora medier inte kritiskt granskar Sverigedemokraterna. De beskyllde också SVTs Agenda för att driva en invandringskritisk agenda som en anpassningsstrategi.

Nu svarar Helena Olsson, beställare för nyheter, samhälle och dokumentär på SVT, på kritiken. Att Agenda drivit en invandringskritisk agenda stämmer inte, skriver Olsson. ”Vi vet eftersom vi mäter.”

Däremot var Agenda tidiga med att identifiera den stora omsvängning i migrationspolitiken som skett i det svenska politiska landskapet, menar hon.

Att SVT anpassat sig till opinionen och undviker att kritisera SD är också fel, skriver Olsson:

” 'Nyhetsredaktionerna undviker mer eller mindre medvetet att kritiskt granska SD'. Men kom igen! Är det vad ni utläser ur Aktuellts granskning av klimatskeptikern Elsa Widding eller Anders Holmbergs utfrågning av Jimmie Åkesson i 30 minuter nyligen?”

Helena Olsson ger dock debattörerna rätt om trumpismens effekter på det offentliga samtalet, som är en ”gigantisk utmaning” för SVT. Hon skriver om den senaste partiledardebatten:

”Det är alldeles för lätt att komiskt många gånger upprepa 'Skamlös vinhora. som enda argument mot dragqueens på bibliotek och samtidigt förtiga att namnet inte används i mötet med barn. Det är alldeles för lätt att i direktsändning dra till med överdrifter och halvsanningar och politikerna tar gärna den chansen. Och gudarna ska veta att vi kämpar med detta.”

Kommentarer

Det finns 1 kommentar på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.
Inlagt av Mattias Ekenberg lör, 2023-05-20 10:12
Jag upplever att SVT under en längre tid ägnat sig åt att hacka åt ett håll (de ständiga påhoppen på de kvinnliga språkrörens mäns val av bilar, vilka andra partiledare har fått ta ansvar för sina partners olika val?) SD slipper undan med väldigt mycket nonsens och ”jag vet inte”. Inte bara SD utan KD som helt okritiskt kan ha en dömd partiledare som slipper svara på obehagliga frågor.
DEBATT

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Axel Andén. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies