FOTO: Tor Johnsson

SVT ifrågasatte sexuella övergrepp på festival

25 november, 2019

GRN-beslut Under en intervju med författaren Kajsa Norman ifrågasatte SVTs programledare Erik Fichtelius de uppmärksammade sexövergreppen på musikfestivalen i Kungsträdgården 2015. Granskningsnämnden fäller programmet för osaklighet.

I programmet Politik i bokhyllan i SVT 2 den 17 juni intervjuades Kajsa Norman av Erik Fichtelius om boken En alldeles svensk historia, som tog utgångspunkt i hur medierna behandlat uppgifter om sexuella övergrepp på en musikfestival i Stockholm 2015.

Under intervjun sade Kajsa Norman. ”Att övergreppen ägde rum är ju inte bestritt på något vis.”

Erik Fichtelius replikerade: ”Nja, det är ju inte bekräftat heller. Det blev inga rättssaker av det här, så att säga.”

Kajsa Norman: ”Så du menar att de här övergreppen hände inte?”

Erik Fichtelius: ”Nej, jag säger att […] du har inga belägg för det i din bok.”

Kajsa Norman: ”Men polisen säger ju själva att det här ägde rum, att alla de här tjejerna utsattes för sexuella övergrepp.”

Erik Fichtelius: ”Ja, det blev inga rättssaker, du har en anonym källa, alltså du förstår du, det finns ett källkritiskt problem här.”

Tre dagar senare togs intervjun bort från SVTs digitala kanaler och ett beriktigande publicerades, där det framgick att en anmälan under musikfestivalen 2015 ledde till rättegång och fällande dom.

Granskningsnämnden för radio och tv konstaterar att framställningen under intervjun var missvisande eftersom den gav intrycket att det inte skulle ha skett några sexuella övergrepp alls. Nämnden anser inte att det beriktigande som sändes inte tillräckligt korrigerade felaktigheten, och att programmet därför strider mot kravet på saklighet.

Under programmet nämndes också sajten Nyheter idag, som granskat Dagens Nyheters rapportering om övergreppen, och sajten beskrevs av SVT som en ”högerextrem främlingsfientlig propagandasajt”.

I sitt beriktigande tre dagar senare uppgav SVT att man ville ”nyansera beskrivningen” – och menade att ”Nyheter idag är en invandringskritisk nättidning som står Sverigedemokraterna nära”. Granskningsnämnden anser att beskrivningen mot bakgrund av detta förtydligande inte strider mot kravet på saklighet, och SVT frias därför på den punkten.

GRN-beslut

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet

Säg upp din prenumeration här

Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies