FOTO: Tor Johnsson

SVT fortsätter dela livesändningar – TU hoppas på mer

22 juni, 2021

UPPDATERAD. SVT ska fortsätta dela utvalda livesändningar från presskonferenser eller större nyhetshändelser med andra medier. TU:s tf vd Thomas Mattsson hoppas även att SVTs inslag och deras arkivmaterial ska delas i framtiden. 

SVT har sedan tidigare bland annat delat sändningarna från Folkhälsomyndighetens presskonferenser till andra mediehus, nu fortsätter man på den inslagna vägen.

Erbjudandet till Utgivarnas medlemmar gäller i första hand under en provperiod i sex månader med start efter sommaren, skriver SVTs vd Hanna Stjärne i sin blogg.

Förutsättningen är att SVT har rättigheter till materialet och därför rör det sig främst om sändningar kring inrikesnyheter.

Tidningsutgivarnas tf vd Thomas Mattsson anser att det är ett konstruktivt förslag från Hanna Stjärne, och hoppas redan på mer.

– Om man vill att så många som möjligt ska kunna ta del av public services kvalitetsjournalistik, då vore det positivt om tidningarna i en testfas 2 också fick publicera alla inslag från SVT. Inte minst lokal-tv-innehåll från SVT på tidningssajter skulle stärka det lokala innehållsutbudet, säger Thomas Mattsson till Journalisten.

Framåt önskar Thomas Mattsson att SVT även tillgängliggör sitt enorma arkivmaterial, som han kallar en "skatt i verklig mening".

– Det kommer initialt finnas ett behov av att lösa vissa upphovsrättsliga frågor, men jag såg att exempelvis Moderaterna anser att public service bör tillhandahålla detta innehåll utan kostnad, så då får väl staten bidra ekonomiskt till att rättighetsklarera allt eftersom en större publik då kan ta del av det. Sammantaget är det mycket lovande att SVT har ett så öppet förhållningssätt till samarbeten, säger han.

Fotnot: Thomas Mattsson är även ordförande för Utgivarna.

Kommentarer

Det finns 0 kommentarer på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies