SVT fälls igen
för Nordea Masters

13 april, 2017

GRN-beslut Sveriges Television fälls för andra gången för otillbörligt gynnande under en sändning av en Nordea Masters-golfturnering och kan få böta 50 000 kronor. SVT styrde inte över tävlingsproduktionen utan hade bara rättigheter till den internationella produktionssignalen.

I juni förra året direktsände SVT Nordea Masters, en deltävling i den europeiska proffstouren i golf. Sändningen innehöll flera olika elektroniska skyltar med information med logotyper för flera sponsorföretag, bland dem Rolex.

SVT uppger att de inte haft kontroll över produktionen eftersom de bara haft rättigheterna till den internationella produktionssignal som sändes ut över hela världen och såg likadan ut i alla länder. Sedan en sändning från Nordea Masters fälldes av GRN 2013 har SVT Sport haft omfattande kontakter med arrangören och genom avtalsskrivningar försökt säkerställa att inget otillbörligt gynnande av kommersiella intressen ska förekomma i sändningen, uppger bolaget.

Medarbetarna på SVT blev under första dagens direktsändning överrumplade av ny grafik med sponsorlogotyper som man inte fått se på förhand, och tog kontakt med produktionsbolaget som sedermera tog bort logotypen för Rolex följande dagar.

Granskningsnämnden konstaterar att förekomsten av logotyperna inte varit motiverad av något informations- eller underhållningsintresse och att sändningen därför strider mot bestämmelsen om otillbörligt gynnande. Nämnden kommer att ansöka hos förvaltningsrätten att SVT påförs en särskild avgift om 50 000 kronor för överträdelsen.

GRN-beslut

Journalisten-podden

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet

Säg upp din prenumeration här

Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies