Gå direkt till textinnehållet

Sverker Olofssons uttalande om kyrkan fällt

Granskningsnämnden för radio och TV fäller ett inslag i Go’kväll där SVT-profilen Sverker Olofsson uttalade en personlig åsikt om Svenska kyrkan.

Sverker Olofsson medverkade som ”nyhetsspanare” i Go’kväll i november förra året. I ett inslag uttalade han en personlig åsikt om Svenska kyrkan.

Skolverket hade i en debattartikel uppgett att det går att ha skolavslutning i kyrkan så länge det inte förekommer några kristna riter eller kyrkliga handlingar. Ärkebiskopen Anders Wejryd hade svarat att så länge man använder kyrkan som lokal måste det kunna utföras kyrkliga handlingar.

Sverker Olofssons uppfattning var att kyrkan genom sin hållning kunde gå miste om att nå unga människor och menade att det var synd att kyrkan inte tog chansen att få möta barn och ungdomar i kyrkan.

Sverker Olofsson gick i pension i juni förra året men hade vid tillfället frilansuppdrag för SVT. På grund av detta anser GRN att han var en sådan företrädare för SVT där opartiskhetskravet gäller full ut. Nämnden anser att uttalandena var ett ställningstagande och fäller inslaget för att ha varit i strid med kravet på opartiskhet.

Fler avsnitt
Fler videos