Sverige tar öppen strid om EUs slutenhet
Svenska förhandlare har gett upp försöken att enas på regeringsnivå om nya öppenhetsregler i EU. Värre än EU-kommissionen säger justitieminister Beatrice Ask om förslag från det danska ordförandeskapet.
När EU-ländernas ambassadörer i nästa vecka ställer sig bakom ett förhandlingsmandat till ministerrådet blir det utan svenskt medverkan.
Sverige och Finland, eventuellt i sällskap med andra, kan inte acceptera det utspel om nya öppenhetsregler som det danska ordförandeskapet lägger fram.
”Om mandatet skulle ge utrymme för ökad öppenhet skulle jag vara den första att rösta ja till det, men jag tror att jag ägnar mig åt önsketänkande i det här läget. Mandatet kommer att gå åt andra hållet och det finns till och med risk för att det kommer att vara ännu sämre än kommissionens förslag från 2008”, säger Beatrice Ask i en skriftlig kommentar till Journalisten.
Utspelet är ännu inte offentligt men innebär bland annat:
* En smalare definition av vad som är dokument, och som därmed omfattas av rätt till insyn.
* Kategoriska undantag for handlingar i konkurrensärenden, domstolsmål, och utredningar om traktatsbrott.
* Ingen insyn i dokument med juridisk rådgivning om hur EU-lagar skall tolkas.
* Skydd av persondata övertrumfar rätt till insyn.
* Medlemsländer kan lägga veto mot utlämnande av inskickade handlingar.
Jämfört med de gällande regler som antogs 2001 innebär förslaget kraftiga begränsningar av vad som skall vara tillgängligt för allmänheten.
Danmark brukar i öppenhetsfrågor ha samma syn som Sverige, men har valt att lägga det här förslaget trots allt, som en del av EU-ordförandeskapet.
De danska förhandlarna har själva inte lov att kommentera den svenska kritiken och Europaminister Nicolai Wammen skall först orienteras om förhandlingsproblemen innan han kan uttala sig.
Om det fortsatta förloppet säger Beatrice Ask: ”Jag har hela tiden varit helt tydlig med att jag inte kommer att gå med på ändringar i öppenhetsförordningen som leder till minskad öppenhet och det står jag självklart fast vid. Om Sverige och andra öppenhetsvänliga länder blir överkörda i rådet får vi sätta vårt hopp till Europaparlamentet. I deras yttrande från december 2011 syns en tydlig strävan mot ökad öppenhet. Jag utgår från att de står fast vid den.”
Staffan Dahllöf