Gå direkt till textinnehållet
Bilden är ett montage.
Foto: Spotify/SR/privat

Journalisten som tar strid mot Spotify

Sveriges Radio tillgängliggör hundratals svenska radiodokumentärer på Spotify – utan att upphovspersonerna ersatts. Orimligt, anser frilansjournalisten Christoph Andersson, och manar fler journalister att agera.

Den globala streamingtjänsten Spotify gjorde en vinst på 168 miljoner euro första kvartalet i år. Men medan musikupphovsrättsinnehavare får betalt av streamingjätten gäller inte det upphovspersonerna till radioproduktioner.

Sveriges Radio har genom åren tillgängliggjort hundratals program och dokumentärer på Spotify, bland dem SR-flaggskeppen P3 Dokumentär och P1 Dokumentär. Just nu ligger P3 Dokumentär-program från 2006 och framåt ute för lyssning på tjänsten.

Journalisten och författaren Christoph Andersson tycker att det är orimligt att skattemedel ska gå till att ”pumpa upp Spotifys aktiekurs” samtidigt som många frilansar är underbetalda. Sedan ett år tillbaka har han försökt få betalt av Spotify. Det handlar om den avslöjande dokumentär om tv-journalisten Cats Falck (som försvann under mystiska omständigheter 1984 och hittades död i Hammarbyhamnen 1985) som Christoph Andersson gjorde för P1 redan 2004. Villkoret var att dokumentären endast fick sändas över rundradionätet.

2015 hörde SR av sig och frågade om de fick sända den igen och lägga ut den på nätet, vilket Christoph Andersson accepterade, mot att den bara fick ligga ute på nätet tillfälligt och att SR betalade för nyttjandet. Något som SR gjorde. 2023 fick han en ny förfrågan om reprisering över rundradionätet. Då bad han om en reprisersättning, eftersom dokumentären redan sänts uppåt 10 gånger i P1, men fick nej. Följden blev att ingen ytterligare repris sändes i P1.

– I samband med det upptäckte jag att dokumentären hade legat kvar på SRs webbsida i drygt åtta år, i strid med vad vi kommit överens om. Men det värsta är att SR också upplåtit den till Spotify som tillgängliggjort den under lika lång tid, säger Christoph Andersson.

Han ställde ersättningskrav på SR och Spotify, och fick efter 10 månaders förhandling ersättning från SR för åren den legat ute på sverigesradio.se. Han har ett antal gånger riktat krav på ersättning ”med ett ganska modest belopp” även på Spotify, men inte fått gehör.

– Det är ungefär som att prata med en parkeringsautomat; de hänvisar till Sveriges Radio eller svarar inte alls. Men jag tycker att Spotify måste ta ansvar. Om de lägger ut något borde de försäkra sig om att de får göra det, alltså kontakta mig som upphovsman. Men det har ingen gjort.

Julia Levander på Spotify Sverige svarar att Spotify länkar till innehåll från Sveriges Radio genom SRs öppna APIer:

– Eftersom inget nytt tillgängliggörande av innehållet har ägt rum på vår plattform aktualiseras heller inte frågan om ersättning från oss. Därför har vi vid upprepade tillfällen hänvisat personen i fråga till Sveriges Radio för dialog kring distribution av innehållet och ersättning, svarar hon.

Christoph Andersson menar att principen är det viktiga.

– Spotify ersätter låtskrivare och andra för material som ligger ute. Men när de vidarepublicerar material, som P1- och P3-dokumentärer, då går inte ett öre till upphovspersonerna. Det är anmärkningsvärt och måste förändras, säger han.

– Det är tidskrävande att göra dokumentärer, ersättningen från Sveriges Radio är inte i nivå med arbetet som läggs ned. Därför är intäkterna från upphovsrättsligt nyttjande så enormt viktiga.

Sveriges Radios programdirektör, Sofia Wadensjö Karén, betonar att Christoph Andersson nu har ersatts för publiceringarna i SR-appen och på sajten:

– Vi ska alltid ge rätt ersättning för vår användning på egna plattformar.

Hon understryker också att Sveriges Radio endast publicerar material på egna plattformar, men att SRs API är öppet.

– Det innebär att vem som helst, även kommersiella aktörer som Spotify eller andra externa plattformar, kan länka till våra publiceringar, men det innebär inte en ny publicering. API:et används för att det i vårt sändningstillstånd och våra medelsvillkor regleras hur vi ska nå ut och där står att vi bör prioritera våra egna plattformar. Men för att nå lyssnarna är det nödvändigt att Sveriges Radios innehåll finns på olika plattformar.

I vissa fall kan dock SR besluta att materialet bara ska finnas på SRs egna plattformar. Det gjordes med Sommar i P1 i år, och nu också med Morgonpassets poddversion.

– Detta för att vi vill stärka lyssnarnas relation till våra egna plattformar. Det är en långsiktig strategi som vi jobbar efter, skriver Sofia Wadensjö Karén till Journalisten.

SR har länge rättfärdigat återpubliceringen av SR-programmen hos Spotify genom att hänvisa till en dom i EU-domstolen från 2014. SR tolkar den som att Spotify får tillgängliggöra allt som SR publicerat eftersom det bara rör sig om att SR ”länkar” till Spotify. Christoph Andersson menar att domen inte är relevant.

– Dels gjordes dokumentären om Cats Falck 2004, tio år tidigare. Dels finns inget avtal mellan mig och SR om att dokumentären får upplåtas till en strömningstjänst. Dessutom handlar domen inte alls om radioprogram, utan om text. Och sverigesradio.se och open.spotify.com är faktiskt helt olika domäner, säger han.

Journalistförbundets upphovsrättsjurist Olle Wilöf har inget rakt svar på om det är realistiskt att få ersättning från Spotify.

– Men upphovsrätten gör ingen skillnad på en dokumentär eller musik. Och det är en väldigt intressant fråga varför public service ska vara med och sponsra Daniel Eks imperium, säger han.

Stämmer det att domen från 2014 feltolkas?

– Frågan är om den alls är relevant. Om allt på Spotify är länkning, varför betalar de 10 miljoner till Fröken Snusk? Är det skillnad när det är journalistik? frågar Olle Wilöf.

 

Kommentarer

Lämna ett svar

Vi hanterar läsarkommentarer som insändare. Regler för kommentarer.

Fler avsnitt