Gå direkt till textinnehållet

Svenskt Näringsliv ber SVT om ursäkt

Organisationen Svenskt Näringsliv ber SVT om ursäkt efter att olovligen ha använt SVT-fotografier som förlaga till en illustration av programledarna Camilla Kvartoft och Mats Knutson.

Journalisten skrev i förmiddags om Svenskt Näringslivs annons som riktade sig till Agendas redaktion inför gårdagens partiledardebatt. Projektledaren Micke Pettersson berättade då att företaget tittade på Svenskt Näringslivs användning av bilder som SVT har rättigheterna till.

"Jag tycker vi ska vara noga med upphovsrätten. I det här fallet lånar Svenskt Näringsliv några av våra mest trovärdiga oberoende ansikten och våra jurister menar att det är ett klart brott mot upphovsrätten", säger Eva Landahl, programchef på SVT Nyheter, till Svt.se.

Svenskt Näringslivs kommunikationschef Pär Henriksson uppger att organisationen valde att använda egengjorda illustrationer just för att inte inskränka på upphovsrätten.

Annons Annons

"Illustrationerna skulle också vara gjorda med tillräckligt egen kreativ höjd. Nu hävdar SVT att de illustrationerna trots allt är för lika bilder som SVT har rättigheter till. Då vill vi be om ursäkt. Det var aldrig vår avsikt att inskränka på någons upphovsrätt", skriver han till SVT.

SVT väljer efter att ha markerat hur SVT ser på användandet att inte gå vidare i ärendet, enligt Svt.se.

Fler avsnitt
Fler videos