Gå direkt till textinnehållet

SvD: ”Knutson använder känsloargument”

Svenska Dagbladet slår tillbaka mot Ulrika Knutsons kritik mot SvDs artikelserie om mat och cancer.

I en krönika publicerad den 7 november på Journalisten.se frågade sig Journalistens krönikör Ulrika Knutson vad vi ska ha vetenskapsjournalister till. Flera exempel där vetenskapsjournalistiken enligt Knutson bör ifrågasättas togs upp, bland annat SvDs artikelserie om mat och cancer.

”[H]ur evidensbaserat är tidningens alarmistiska tonfall? Mycket finstilt meddelas att ärftlighet betyder mycket mer än kostvanor. Hur upplyst är det att skrämma vettet ur läsarna som i ett klassiskt vaxkabinett? Hur relevant är det stora utrymme som ges en säkert upprörd canceropererad kvinna, uppriven inte minst över att hon har fått en limpsmörgås på sjukhuset? Att en enstaka limpmacka skulle vara cancerframkallande är inte vad jag kallar vetenskaplig evidens”, skrev Knutson.

Nu svarar SvD i en debattartikel i Journalisten.

Annons Annons

”SvDs artikelserie, som består av åtta delar, baseras på den största och mest genomgripande genomgången av forskningen kring mat och cancer som gjorts på tio år”, skriver Maria Sundén Jelmini, och menar att Knutson använder känslomässiga argument och lyfter patientcitatet ur sitt sammanhang. Läs hela SvDs svar här.

Fler avsnitt
Fler videos