SvD-klubben till skarpt angrepp mot ledningen

21 september, 2012

Besparingarna på SvD ”De åtgärder som nu drivs igenom hotar hela papperstidningens existens och finansieringen av de digitala framtidssatsningarna”, skriver journalistklubben på Svenska Dagbladet i ett uttalande som antogs vid ett stormöte i dag.

Här är uttalandet i sin helhet:

"Trots att en över hundraårig förlust har vänts till vinst genomgår Svenska Dagbladet nu sitt tredje sparpaket på tre år. SvD som under de senaste åren har vunnit rader av priser för sin journalistik och form ska minska personalstyrkan med mer än 40 journalister som en lösning för att möta digitaliseringen. Journalisternas kompetens ifrågasätts, bland annat med hänvisning till ålder, samtidigt som företagets högsta ledning är intakt och fortsätter lyfta provocerande höga löner och bonusar.

Med ledningens brutala strategi monteras flera av SvD:s journalistiska styrkor ned. Sporten läggs ner, vilket i sig stympar tidningen, men detta leder också till att SvD inte längre med trovärdighet kan dela ut bragdmedaljen. Grafiken, Idagredaktionen och fotojournalistiken kommer att drabbas – tre av SVD:s honnörsområden – samtidigt som kulturen får kraftigt minskade resurser.

Att urholka produkten och varumärket för kortsiktiga kostnadsbesparingar riskerar våra framtida intäktsskällor och arbetstillfällen. De åtgärder som nu drivs igenom hotar hela papperstidningens existens och även finansieringen av de digitala framtidssatsningarna. Med god framförhållning och löpande kompetensutveckling hade dagens panikåtgärder kunnat undvikas. Ansvaret för detta vilar tungt på SvD:s ledning."

 

Kommentarer

Det finns 1 kommentar på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.
Inlagt av AA fre, 2012-09-21 15:49
Publicera andras skriftliga uttalanden i sin helhet. Det är framtiden, det.
Besparingarna på SvD

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies