Gå direkt till textinnehållet

Svårt få jobb efter examen

Var tredje före detta student från JMG i Göteborg arbetar inte med journalistik. Det visar en undersökning av dem som tog examen för ett, två och fem år sedan.

Var tredje före detta student från JMG i Göteborg arbetar inte med journalistik. Det visar en undersökning av dem som tog examen för ett, två och fem år sedan.

Det diskuteras i dag att arbetsmarknaden för journalister är kärv och att det är svårt att få jobb efter avslutad journalistutbildning. Många ifrågasätter det lämpliga i att utbilda studenter till arbetslöshet.

Men stämmer det att elever som gått högskoleutbildningar har svårt att få jobb? JMG, Institutionen för journalistik och masskommunikation vid Göteborgs universitet, har dragit igång en studie för att ta reda på vad de elever som tog examen för ett, två och fem år sedan sysslar med i dag.

Annons Annons

– Studien har till syfte att ge nuvarande studenter en bättre bild av hur arbetsmarknaden ser ut, säger Marina Ghersetti, universitetslektor vid JMG som hållit i undersökningen.

bryt

Undersökningen omfattar 388 personer. Av dessa har 69 procent någon form av journalistiskt arbete. De övriga arbetar i andra branscher, är arbetslösa, barnlediga, studerar eller är tjänstlediga.

Endast 43 procent av de som arbetar journalistiskt har fast anställning. 27 procent är vikarier, 20 procent frilans, 9 procent projektanställda och en procent praktikant. En av fyra arbetar på deltid.

Morgontidningar är den vanligaste arbetsgivaren: där arbetar 35 procent. Därefter följer etermedier (17 procent) och frilansbyrå/egen firma (15 procent). 6 procent arbetar på kvällstidningar. Hela 80 procent arbetar i storstäder/större tätorter. Större delen av dem som har jobb efter utbildningen, 58 procent, arbetar som reportrar eller en kombination av reporter och redigerare. 12 procent har renodlade redigeringstjänster.

bryt

Medellönen för de före detta JMG-eleverna är 21 579 kronor för kvinnor och 21 503 för män, det vill säga gott och väl jämställt. Den som hade högst lön var en person som arbetar som PR-konsult: 36 000 kronor i månaden.

Lägst lön hade de forna elever som i dag jobbar som recensent och journalistlärare: 14 000 respektive 18 000 kronor. De som arbetar som redigerare – 12 procent av de tillfrågade – har ungefär 1 500 kronor mer i månadslön är reportrar.

pj@journalisten.se

Fler avsnitt