Gå direkt till textinnehållet

”Svårt att bedöma risknivån i Syrien”

Syrien Vissa grupper i Syrien anser att journalister är en krigsförande part i en pågående informationskonflikt. Det säger Ivar Andersen och Christoffer Hjalmarsson som nyligen kommit tillbaka från en reportageresa i landet.

I senaste numret av Fokus har reportern Ivar Andersen och fotografen Christoffer Hjalmarsson ett långt reportage från sin resa i nordöstra Syrien, i ett område som kontrolleras av ett kurdiskt parti.

Innan de reste dit var de noga med att undersöka säkerhetsläget.

– Det är väl känt att säkerhetslägen i Syrien är mycket problematiskt. Vi valde att resa i norra Syrien med ett parti som kontrollerade området. Efter en noggrann research bedömde vi att säkerhetsläget för vårt uppdrag var acceptabelt, säger Ivar Andersen.

Annons Annons

Han vet inte vad Niclas Hammarström och Magnus Falkehed hade för kontakter när de reste in i Syrien, men påpekar att de är erfarna och duktiga journalister.

– Även om man följer alla säkerhetsåtgärder till punkt och pricka finns det fortfarande risken att allt kan gå fel. Det finns så många beväpnade grupper i Syrien, och flera av dem har tydligt deklarerat att de förklarat krig mot de journalister som bevakar regionen. Enligt deras analys är journalister en krigsförande part i en pågående informationskonflikt. Träffar man på dessa grupper kan det gå mycket illa.

Han påpekar att det även finns grupper som utnyttjar den kaotiska situationen i landet och sysslar med kidnappningar.

Det verkar nästan omöjligt att kunna utföra någon form av oberoende journalistik i landet?

– Jag tror personligen att det aldrig är omöjligt. Däremot är det svårt att analysera risknivån. De journalister som reser in i landet måste gemensamt med redaktionen de jobbar för gemensamt bedöma vad som är en acceptabel risknivå. Men det är svårt.

Skulle du ha åkt in i det område som Niclas Hammarström och Magnus Falkehed befann sig då de blev kidnappade?

– Vi tittade på möjligheten att åka dit. Men vi bedömde säkerhetsläget för riskabelt. Med det sagt så kan Niclas Hammarström och Magnus Falkehed haft andra kontakter än vi och haft skäl att göra en helt annan bedömning, säger Ivar Andersen.

Fler avsnitt
Fler videos