Gå direkt till textinnehållet

Styrelsen oenig om kvoteringen

Journalistförbundets styrelse har ännu inte kunnat enas om synen på etnisk kvotering till journalistutbildningarna.

Journalistförbundets styrelse har ännu inte kunnat enas om synen på etnisk kvotering till journalistutbildningarna.

Frågan aktualiserades efter diskussionerna som följt sedan JMG i Göteborg aviserat önskemål om att införa etnisk kvotering till journalistutbildningen, som ett sätt att komma tillrätta med bristen på etnisk mångfald i journalistyrket.

När frågan avhandlades i Journalistförbundets arbetsutskott, AU, avvisades idén. AU lade fram ett förslag till förbundsstyrelsen, i form av ett uttalande där förbundet skulle uttala sitt stöd för JMGs strävan att få ”ökad etnisk bredd bland de studerande”, men döma ut kvotering som metod, då det strider mot principerna om likabehandling.

bryt

Journalistförbundets ordförande Agneta Lindblom-Hulthén förklarar sin skepsis:

– Lagen kräver att människor likabehandlas vid antagningen. Dessutom tror jag inte att problemet ligger i antagningen till utbildningen utan i att man inte kommer in på arbetsplatserna.

AUs förslag vann dock inte stöd av styrelsen, när frågan behandlades där. Efter en lång diskussion beslöts det istället att bordlägga ärendet.

bryt

Styrelseledamoten Norbert Andersson anser att det vore fel att avfärda kvotering som verktyg för att skapa mer blandade miljöer:

– Jag stödjer möjligheten att ha positiv särbehandling av etniska grupper och tror att det framöver kommer att ses som lika naturligt som positiv särbehandling av kvinnor eller grupper som antas av sociala skäl.

Hur ser du på argumentet att knuten sitter i antagningen till arbetsplatserna och inte till utbildningen?

– Visst, men det är betydligt lättare för den som är utbildad att få ett journalistjobb än den outbildade. Dessutom tror jag att det börjar uppstå ett behov på arbetsplatserna att få en större etnisk spridning. Många medier ser att de har dålig representation och dålig bevakning av de frågor som berör dessa grupper. Många inser det men vet inte hur de ska hantera frågan. Då kan positiv särbehandling vara en hjälp, säger Norbert Andersson.

Frågan kommer att tas upp på nytt vid styrelsemötet den 9 december.

pf@journalisten.se

Fler avsnitt
Profilen

”Jag kan ingenting om robotar och missiler, men jag kan kultur”

För Edgar Mannheimer är det kulturen och historien som ger bäst förståelse för konflikterna i Mellanöstern.
Fler profiler
Annons

Senaste numret