Gå direkt till textinnehållet

Strömhopp från Fokus – igen

Intern konflikt om tidningens högersväng uppges vara ett motiv till att flera Fokusmedarbetare har slutat. Fokus chefredaktör Jon Åsberg tycker att kritiken är svår att förstå. Samtidigt är MBL-förhandlingar om tidningens omorganisationen klara idag.

På tisdagen avslutades MBL-förhandlingarna om omorganisationen på nyhetsmagasinet Fokus. Tre redaktionella medarbetare slutar: ekonomiredaktören Emanuel Sidea och reportrarna Kristoffer Törnmalm och Janne Sundling.

Det innebär att under det senaste halvåret har sammanlagt sex medarbetare lämnat Fokus. Utöver de tre nämnda har även kulturredaktören Nina van den Brink, webbchefen Gustaf Nilsson och reportern Ebba Blume slutat under våren.

I några fall har medarbetare valt att sluta bland annat för att de upplever att tidningen gjort en ”gir högerut” och att det inte alltid är vattentäta skott mellan nyhetsjournalistiken och opinionsmaterialet.

Annons Annons

Reportern Janne Sundling skriver i ett slutet inlägg på Facebook att han väljer att lämna Fokus efter 3,5 år på grund av att tidningen ”hamnar allt längre in i högerburen och bort från den ursprungliga hållningen”.

Janne Sundling bekräftar för Journalisten att han slutar på Fokus men vill inte ge några ytterligare kommentarer.

Tidningens påstådda högersväng har lett till interna konflikter de senaste åren. När Fokus utsåg komikern och skribenten Jens Ganman till Årets svensk 2019 väckte valet hård kritik från stora delar av redaktionen. Det blev också externt ifrågasatt, av bland andra Ulrika Knutson i en krönika i Journalisten.

Fokus rekryterade i våras de två tidigare Bulletinprofilerna Alice Teodorescu Måwe och Thomas Gür som nya krönikörer, tillsammans socialdemokraten Markus Kallifatides samt SvDs tidigare ledarskribent Susanna Popova, som är gift med Fokusmedarbetaren Johan Hakelius.

I samband med rekrytetringarna uppgav Janne Sundling för Expressen han oroade sig för att rekryteringarna skulle innebära ett ”kliv till höger”.

”Man markerar sig som en högerkonservativ media. Jag såg någon på Twitter som skrev att ’Fokus blir en Avpixlat för akademiker’. Det var roligt men samtidigt väldigt tänkvärt”, sade Janne Sundling till Expressen.

Det är inte första gången Fokus drabbas av massavhopp i samband med en upplevd ”högersväng”. När Johan Hakelius utsågs till chefredaktör för Fokus 2015 avgick tidningsbolagets styrelseordförande Henrik Frenkel med omedelbar verkan. Inom ett halvår hade halva redaktionen sagt upp sig.

Idag har Johan Hakelius den specialinrättade tjänsten politisk chefredaktör, medan Jon Åsberg är chefredaktör, ansvarig utgivare och vd.

Jon Åsberg säger till Journalisten att han inte delar bilden att tidningen gjort en ”högersväng”.

– Det har funnits en intern diskussion om detta under några år, men jag tycker att den är svår att förstå, säger Jon Åsberg. 

– Vi har kolumnister och skribenter från hela den politiska skalan från vänster till höger, och från Gal till Tan. Jag vill att Fokus ska vara en kyrka med högt i tak och ett brett golv, där allt kan sägas så länge det inte är åtalbart – eller grovt opassande. Jag vänder mig emot den här cancel-kulturen, och min uppfattning är att det inte är redaktionen utan läsarna som ska ha synpunkter på vilka krönikörer och skribenter vi låter komma till tals.

Den nya organisationen på Fokus medför bland annat att reportern Mats Holm blir innehållsansvarig redaktör medan Nina Solomin nyanställs som innehållsansvarig redaktör med ansvar för bland annat kultur och Philip Ramqvist anställs som webbreporter. Dessutom tillkommer två nyanställningar på marknadssidan.

Omorganisationen har inte handlat om en besparing, utan en satsning på digitala prenumeranter.

– Detta är tredje ledet i den digitala omställning som Fokus genomför. I början av maj lanserade vi en ny sajt, härom veckan kom en ny betalvägg på plats och i augusti sjösätts den nya organisationen som ska arbeta efter principen ”digital first”, säger Jon Åsberg.

– Vi har fler tjänster i den nya organisationen än i den gamla. Vi kommer att behöva nyanställa både på redaktionen och på marknadssidan.

Fler avsnitt
Fler videos