Gå direkt till textinnehållet

Fokus ska räddas med digitala prenumeranter

Fokus har tappat pappersprenumeranter i flera år och ska omorganisera sig. Nu ska det bli digitalt först, med fokus på nya digitala intäkter. Om det här innebär en bantad redaktion återstår dock att se, menar chefredaktören Jon Åsberg. 

Eftersom Fokus tappat pappersprenumeranter i flera år vill ledningen nu fokusera på att locka betalande läsare till sin sajt, då väntar en omorganisering, vilket Dagens Media var först med att rapportera om.

För Journalisten berättar chefredaktören Jon Åsberg att det inte handlar om att lägga ned papperstidningen på sikt. Den huvudsakliga intäktskällan är fortfarande papper och det räknar han med kommer fortsätta ett bra tag till.  

– Omorganisationen handlar om att vi vill vända på produktionsprocessen, i magasinsbranschen ligger vi efter med det digitala arbetet. Under lång tid har vi jobbat så att vi lämnar en tidning till tryck varje onsdag och sen har den kommit ut på fredagsmorgonen till prenumeranterna. Under den kommande veckan har vi sen portionerat ut materialet från papperstidningen på webben. Nu vill vi vända på hela den processen och publicera digitalt först, säger Jon Åsberg.

Annons Annons

Förutom att man övergår till digitalt först ska ”väggen mellan redaktion och marknad rivas”, menar Jon Åsberg.

Han menar att det är viktigt att ha vattentäta skott mellan annonsavdelningen och redaktionen. Man ska inte kunna köpa sig uppmärksamhet i Fokus.

– Däremot ser jag framför mig ett tätt samarbete mellan webbchefen som jobbar med innehållet, och marknadschefen som i sin tur ska se till att det fina innehåll vi producera väcker uppmärksamhet via kampanjer och sociala medier, säger Jon Åsberg.

Förändringarna som tidningen just nu jobbar med beskriver han som en trestegsraket.

Första steget är att förändra sajten, vilket man nu har gjort, där en sajt som The Atlantic är en förebild och fördjupningar och analyser ska lyftas fram.

Andra steget är ställa om från att sälja printprenumerationer till digitala.

Och det tredje är att jobba digitalt först.

Vill ni banta tjänster på redaktionen?
– Jag vet inte, det här handlar i första hand om att jobba på nya sätt och göra lite andra saker. Exakt vad det betyder i antal tjänster vet jag faktiskt inte än. Nu ska vi först MBL-förhandla och se hur det tas emot och sen får vi hitta en lösning. Förhoppningen är att vara klar till midsommar.  

Har ni sparkrav på er?
– Nej, det här är inte i första hand en sparövning, även om vi klarade fjolåret med hjälp av stödpengar. Vi räknar inte med att stödet finns kvar för evigt och måste kunna stå på egna ben. Ägarna har varit långsiktiga hittills och tror på Fokus.

Expressen rapporterar samtidigt att medarbetare i en del fall får söka om sina tjänster. Varför det?
– Det var en tolkning de gjorde efter att jag sagt att vi har ett antal befattningar idag som försvinner, och sen ska det inrättas ett antal nya befattningar, då ska vi försöka lägga ett pussel för att besätta dessa med lämpligt folk. Exakt hur det kommer gå till vet jag inte idag, jag vet inte om de formellt måste vara så att man blir uppsagd. Först ska vi förhandla och sen får vi se vad den leder till.

Eftersom Fokus inte har någon journalistklubb förhandlar man centralt direkt med Journalistförbundet. 

Samtidigt står det klart att Fokus rekryterar fyra nya krönikörer: 

Alice Teodorescu Måwe, senast från Bulletin. Susanna Popova, för närvarande kolumnist på Svenska Dagbladet.

Markus Kallifatides, docent vid Handelshögskolan i Stockholm och ordförande i den socialdemokratiska föreningen Reformisterna.

Samt Thomas Gür, författare och samhällsdebattör som varit med och grundat både Kvartal och Bulletin. 

Ni rekryterar fyra nya krönikörer, två från Bulletin. Är det här en högersväng för Fokus?

– Jag ser det inte så, utan som att vi har rekryterat nya starka namn. Vi har en lång rad krönikörer och jag skulle säga att hälften av dem skulle jag verkligen inte vilja placera på högersidan på den politiska skalan. Vi vill ha en åsiktsblandning och det är inget nytt.

Fler avsnitt
Fler videos