Gå direkt till textinnehållet
Sakine Madon.
Foto: Tor Johnsson

Sakine Madon till Fokus: ”Det verkar vara en oängslig miljö”

Sakine Madon blir ny redaktör på Fokus med ansvar för bevakningsområdet Politik, Samhälle och Opinion.

Hon kommer närmast från rollen som politisk chefredaktör på liberala Upsala Nya Tidning, och sa upp sig från den tjänsten i mitten av februari, vilket Journalisten tidigare berättat om.

– Jag hade ingen aning om var jag skulle hamna efter att jag sagt upp mig från UNT. Jag har grubblat över vad jag ska göra, och till och med varit osäker på om jag skulle fortsätta jobba inom media. Jag är jätteglad över att olika redaktioner har hört av sig, säger Sakine Madon.

Att det blev Fokus beror på att de har väldigt högt i tak, säger hon.

Annons Annons

– Jag har läst Fokus i många år och är samhällsintresserad och politiskt intresserad. Det verkar vara en oängslig miljö att jobba i och det lockar mig. Jag gillar att alla möjliga får komma till tals.

Hon säger att hon inte har jobbat i Stockholm på evigheter och är lite nervös över att hitta i centrala Stockholm, eftersom Fokus har lokaler i Gamla Stan.

– Jag har aldrig bott i Stockholms innerstad och kommer inte att göra det nu heller.

Hon ser fram emot att följa samhällsdebatten från ett nationellt perspektiv, även om hon också älskar lokalbevakning och hoppas kunna få in även det som händer runt om i Sverige, inte bara i Stockholm, säger hon.

– Det är ju ingen hemlighet att jag har varit liberal opinionsbildare väldigt länge. Jag kommer inte som ett blankt papper. I den mån jag skriver egna texter är det klart att mina åsikter kommer fortsätta märkas. Jag hoppas att min bakgrund ska kunna märkas också. Jag har ju skrivit en bok om yttrandefrihet och varit väldigt engagerad i debatter som rör integration och jämställdhet och hedersförtryck sedan jag var ung. Man har olika pusselbitar.

Sakine Madon beskriver sig själv som politiknörd och ser fram emot kommande riksdagsval och kommun- och regionval om två år, och valet till Europaparlamentet i år.

– Jag går verkligen igång på det. Det var ganska många år sedan jag hade presskort på riksdagen, det ska bli kul att hålla koll på rikspolitiken igen. Det finns många ideologiskt intressanta debatter.

Det lockar också att jobba i ett sammanhang, säger hon.

– Man bidrar inte bara när man är på en arbetsplats, utan jag tror att jag kan lära mig väldigt mycket av de som är på redaktionen idag. De verkar vara ett väldigt smart gäng. Jag har lite prestationsångest också.

Hon tillträder senast 1 september. UNT är i rekryteringsprocessen efter en politisk chefredaktör nu.

– Jag är förmodligen kvar tills den processen är klar. Troligtvis blir det Fokus efter sommaren.

Kommentarer

Lämna ett svar

Vi hanterar läsarkommentarer som insändare. Regler för kommentarer.

Fler avsnitt
Fler videos