Gå direkt till textinnehållet

Striptease:Duon som lyfter fram Janne Johansson

I tisdags sändes ytterligare ett avslöjande Striptease-reportage signerat Janne Josefsson. Men bakom honom finns två personer som sällan får någon uppmärksamhet trots att de betyder mycket för reportagen. Med åren har trion blivit så intrimmad att den i pressade lägen arbetar närmast intuitivt.

I tisdags sändes ytterligare ett avslöjande Striptease-reportage signerat Janne Josefsson. Men bakom honom finns två personer som sällan får någon uppmärksamhet trots att de betyder mycket för reportagen. Med åren har trion blivit så intrimmad att den i pressade lägen arbetar närmast intuitivt.

De senaste månaderna har Team Janne Josefsson kartlagt handeln med prostituerade från de forna Öststaterna. Fotografen Bengt Jägerskog och researchern Hannes Råstam har tillsammans med Janne Josefsson sökt upp hallickar och prostituerade runt om i Europa.

I Albanien var de på jakt efter någon som skötte smugglingen av prostituerade till Italien. De hade fått veta att de kunde bli skjutna om de avslöjades som journalister och utgav sig därför för att vara turister.

Annons Annons

En dag stötte Striptease-gänget plötsligt ihop med exakt den typ av person de var ute efter.

Det fanns givetvis inte minsta chans att lägga upp någon strategi men det behövdes knappast. Vid arbetet med andra reportage hade de flera gånger tvingats skjuta från höften och lärt sig att om nödvändigt handla mer eller mindre automatiskt.

– Alla kände att det var livsviktigt att få den här mannen på tejp. Samtidigt gällde det att bita ihop och absolut inte avslöja hur nyfikna vi var, berättar Bengt Jägerskog.

Hannes Råstam backade och spelade ointresserad, Bengt Jägerskog plockade fram en liten videokamera och låtsades förstrött ta bilder av omgivningarna medan Janne Josefsson pratade på om den vackra naturen, hur gärna han skulle vilja ta sin familj hit, hur det såg ut där han bor hemma i Sverige med mera, allt för att hålla konversationen puttrande och få mannen att öppna sig.

Inför rullande kamera berättade människosmugglaren att han tjänat miljoner på turerna till Italien, att han suttit i fängelse för sin brottslighet och mycket annat.

Ett annat exempel på gruppens samfällda sätt att arbeta är den gången de skulle dokumentera ett möte mellan en ”mullvad” och en person som sysslade med svart arbetskraft. Mötet skulle äga rum på en restaurang i Göteborg och Striptease-gänget hade bråttom dit.

– I bilen på väg till restaurangen pratade vi om att det vore perfekt om jag kunde stå med kameran dold i en van och filma in genom restaurangfönstret, berättar Bengt Jägerskog. Plötsligt kom en van från en budfirma åkande på gatan. Utan att behöva diskutera prejade vi budkillarna. De kände igen Janne, insåg vad det handlade om och lämnade direkt över sin bil till oss. Sen var det bara att filma.

Journalisten träffar de tre i teamet dagen efter det första av de två Striptease-reportagen om könshandeln sänts. Janne Josefsson sitter med mobiltelefonen mot örat:

– 14 procent, herregud, det är inte klokt.

Det är tittarsiffrorna från gårdagens program som kommit. 1,2 miljoner människor har sett det vilket är all time high för Striptease.

Sedan samarbetet inleddes 1995 har Jägerskog, Josefsson och Råstam gjort en rad uppmärksammade reportage. Ett av de mer omtalade jobben är det om Osmo Vallo som gav dem Stora Journalistpriset för två år sedan.

En trolig anledning till deras framgångar är att deras olika personligheter och kunskaper sammantaget bildar en slagkraftig enhet.

Bengt Jägerskog har 30 års erfarenhet som filmfotograf. Enligt Janne Josefsson är Bengt en mästare på att återskapa stämningar och plocka ut just de bilder som blir starka i TV.

Hannes Råstam beskrivs av sina båda kollegor som en grävare med enorm kapacitet. Under reportagen om Osmo Vallo lade han ner uppskattningsvis sex månaders heltidsarbete på research. Hans gigantiska forskningsarbetet var avgörande för att de skulle ha en chans att tampas med rättsläkarna.

Vid ett tillfälle hade de stämt möte med två tjänstemän från Rättsmedicinalverkets ledning för att diskutera bland annat vilka amfetaminhalter i blodet som kan vara dödliga. Hannes Råstam rullade in en vagn med sju pärmar vetenskapligt material. Under en fem timmar lång batalj lyckades han visa att det material experterna åberopade inte höll för en närmare granskning.

Hannes Råstam balanserar Janne Josefsson på flera sätt. Josefsson är skicklig på att lyfta fram det dramatiska, enskilda fallet medan Råstam kartlägger övergripande strukturer så att den lilla människan kan sättas in i ett större sammanhang.

Janne Josefsson har ofta beskrivits som en ettrig person. Även kamraterna i teamet karaktäriserar honom som tuff och orädd men de vill ändå nyansera bilden.

– Janne benämns ofta som SVTs pitbullterrier men det är långt ifrån det intryck han ger när vi är ute bland folk, framhåller Hannes Råstam.

Hannes säger halvt på skoj att Janne kan vara len i käften men tar tillbaka det och säger något om att han oftast gör ett vänligt och framför allt ofarligt intryck. Bengt inflikar en berättelse om hur Janne på den senaste reportageresan blev så berörd att han började gråta under en intervju.

Av stor betydelse är Josefssons drivande förmåga i alla lägen.

– När något håller på att gå snett är Jannes stående kommentar: ”Men det här är helt avgörande. Spricker det här så har vi INGENTING”. Många rycker på axlarna om de inte lyckas få tag på en grej men vi jobbar stenhårt på varje detalj, säger Hannes Råstam. Det tror jag är nyckeln till att det gått så bra för oss.

Janne Josefsson har kritiserats för att ibland gå för hårt fram. I lägen där han drivs av viljan att nita en makthavare kan de andra två fungera som bromsklossar.

Hannes Råstam pratar om vikten av att ha en professionell hållning, att inte låta det emotionella ta överhanden.

– Vi har haft hårda diskussioner om det här. Till exempel har jag fått Janne att stryka värderande omdömen i speakertexten.

Det kanske mest anmärkningsvärda med reportagen av Janne Josefsson och company är att folk ställt upp och berättat om de mest känsliga saker. Det visar sig att de i teamet själva tycker att det ibland är ofattbart.

Även när det gäller att få folk att öppna sig använder de sina skilda personligheter. Om Janne misslyckas kan Hannes gå in och be om ursäkt å sin kollegas vägnar. Och Bengt är lika aktiv som de andra i försöken att nå kontakt med intervjupersoner.

Till och med personer som rimligen måste lidit skada av att medverka i TV har gått med på att intervjuas. I fallet med Osmo Vallo fanns en polis som anklagades för att ha misshandlat Vallo och som sagt nej till alla journalister. Stripteaseteamet hade gång på gång försökt få honom att medverka men fått nobben.

Slutligen en dag lyckades de i alla fall bli insläppta i polisens bostad. Trots att de kommit in i hans hem var det långt ifrån säkert att han skulle ställa upp. Att snabbt etablera en bra kontakt var avgörande.

– Så fort vi kommer hem till någon vi försöker få att vara med framför kameran letar vi efter något gemensamt att prata om, säger Bengt Jägerskog. Vi har alla tre olika ämnen vi är bra på.

– När vi kom in till den här polisen förstod jag snabbt att han var jägare. Min far var skogvaktare och jag jagar själv. Jag började prata med honom om bockjakt. Det var säsong för bockjakt, något bara de som sysslar med jakt brukar känna till. Det samtalet gav en öppning och till slut lyckades vi få polisen att ställa upp i TV.

Trots att Råstam, Josefsson och Jägerskog slitit många tunga pass tillsammans verkar de ha roligt när de träffas. Under intervjun skrattar de ofta åt dråpliga historier. Som den gången gruppen gick in på en restaurang i Malmö för att äta lunch och personalen blev så skräckslagen när de såg Janne Josefsson att de sprang och gömde sig bakom köksdörren. Samma sak hände för övrigt när Josefsson en gång visade sig på Svenska Dagbladets redaktion. Plötsligt fick alla journalister väldigt bråttom iväg.

I och med de båda programmen om sexhandeln har Striptease sänts för sista gången. Redaktionen ska inlemmas i Uppdrag Granskning och samordnas med bland annat Reportrarna och Norra Magasinet. Vad som händer med samarbetet mellan Jägerskog, Josefsson och Råstam är ovisst.

– Vi hoppas att omorganisationen inte medför att det här blev de sista reportagen vi gjorde tillsammans, säger Hannes Råstam.

sw@sjf.se

Fler avsnitt
Fler videos