Gå direkt till textinnehållet

Striden uteblev på frilansårsmötet

Frilans Riks årsmöte vid Ersta konferens i Stockholm blev fredligare än väntat. Striderna om klubbidragen uteblev och Södra frilansklubben gav stöd åt Frilans riks styrelses förslag om ett nytt system för fördelning av pengarna.

Frilans Riks årsmöte vid Ersta konferens i Stockholm blev fredligare än väntat. Striderna om klubbidragen uteblev och Södra frilansklubben gav stöd åt Frilans riks styrelses förslag om ett nytt system för fördelning av pengarna.

Vapnen var slipade inför Frilans Riks årsmöte, efter en schism mellan styrelsen och framför allt Södra frilansklubben, vars representant i klubbidragsutredningen reserverade sig mot det nya förslaget till fördelning av klubbpengar, som han ansåg skulle gynna Stockholmsklubben. Inför ett ultimatum att Stockholmssektionen – som nu är omdöpt till Mälardalen – skulle bryta sig ur Frilans Riks och ansluta sig till Ekendistriktet om inte styrelsens förslag antogs, var situationen mycket spänd.

Men på årsmötet meddelade Göran Buhre, ordförande för Södra frilansklubben, att den stödde styrelsens förslag med tillägget att det nya systemet skulle införas under en två års provperiod. Därefter ska en ny utredning bedöma systemets framtid.

Efter att beslutet klubbats medgav Buhre att Södra och Västra frilansklubbarna tvingat vika sig för en ”alltför marknadsorienterad lösning”, men att det var en förlust man var tvungen att acceptera:

– I fjol hade vi kanske vunnit, i år gjorde vi det inte. Men en splittring av frilansdistriktet vore alltför tärande. Det har varit ett demokratiskt beslut och vi får acceptera det, säger han.

Mälardalsklubbens ordförande Karin Rutström sade sig vara lättad efter beslutet:

– Ja, jag är jättenöjd. Jag är glad att vi har träffats och kunnat hitta former för att gå vidare. Beslutet ger oss tid att gemensamt utveckla formerna för vårt fackliga arbete, sade hon.

Skälet till den uteblivna konfrontationen var att Journalistförbundets ordförande Agnetha Lindblom Hulthén och vice ordförande Arne König, tidigare gripit in i dramat under ett nattligt möte med Per Hanstorp från Västra, Göran Buhre, och Karin Rutström.

– Vi berättade om de avtalsförhandlingar vi är mitt inne i och som har utvecklats sig mot en mycket allvarlig konfrontation med arbetsgivarna sida på flera avtalsområden. Om frilansarna samtidigt splittras skulle det vara förödande för oss i en tid då vi behöver enighet mest av allt och där hela upphovsrätten och framtiden står på spel, förklarar Arne König.

pf@journalisten.se

Fler avsnitt
Fler videos