Gå direkt till textinnehållet

Strejkvarsel lagt mot public service

Journalistförbundet varslar om en två dagar lång strejk på SVT, SR och UR. Om förbundet och motparten SRAO inte kommer överens utlöses varslet på onsdag i nästa vecka.

Journalistförbundet varslar om en två dagar lång strejk på SVT, SR och UR. Om förbundet och motparten SRAO inte kommer överens utlöses varslet på onsdag i nästa vecka.

Varslet om strejk under två dygn gäller Sveriges Radio och Sveriges Television i Göteborg, Gotland, Norrköping, Örebro samt SR Kristianstad, Radio Stockholm, Sisuradio, samt Utbild­ningsradion i Göteborg.

Varslet träder i kraft i nästa vecka den 17 oktober klockan 10.00 och inne­bär att Journalistförbundets med­lemmar går ut i strejk till och med fredagen den 19 oktober klockan 10.00. Dessutom gäller förbud för allt arbete med text-TV för medlemmar i Journalistförbundet.

SRAOs VD Jörgen Bjerndell ville i går inte ge några kommentarer till Journalistförbundets varsel om strejk.

Konflikten gäller den nya anställningsformen allmän visstid, som infördes den 1 juli i år och som SRAO vill ha inskriven i kollektivavtalet. Allmän visstidsanställning innebär att arbetsgivaren, oavsett skäl, kan visstidsanställa en person under två år.

Enligt Journalistförbundet innebär allmän visstidsanställning att arbetsgivaren kan anställa ett obegränsat antal personer för en kort period utan att behöva ge en motivering. Detta skulle bara öka farten i visstidskarusellen enligt förbundet.

Per Engström, nyhetssändare på SR Kristianstad, säger att stationen känner sig hedrad att få gå i främsta ledet i kampen om att få ett bra avtal.

– Vi inom SR har väldigt dåliga erfarenheter av visstidsanställningar, så visst är det värt att strejka för. SRAO verkar vara totalt tondöva. Efter allt vi gick igenom i våras med chefskarusell och avgångsvederlag så har de mage att sitta och jävlas nu. Jag tycker att de i stället borde försöka hålla oss på gott humör, säger Per Engström.

Ulf Persson, journalistklubbens kontaktperson på SVT i Norrköping, anser att det är bra att förbundet varslar om strejk.

– Det är en tydligare markering att vi blåser i den stora trumpeten direkt i stället för att som tidigare varsla om mindre konfliktåtgärder. Det är värt att strejka för anställningstryggheten. Det är det största problemet för oss, det som alla pratar om och vill förändra. Det är konstigt att SRAO tar upp frågan igen efter att ha släppt den före sommaren.

Patrik Widegren, reporter, SVT Gotland, är överraskad av att Journalistförbundet på en gång väljer en sådan kraftig åtgärd.

– Men jag stödjer förbundet helt och fullt. Det är många som behöver lite trygghet. Den här vikariekarusellen måste vi hitta en klok lösning på, säger Patrik Widegren.

Även Åsa Svennebäck, ordförande på SVTs klubbsektion i Örebro, anser att det är rätt fråga att kämpa för.

– Det är inte många som vet hur illa åtgångna journalister blir av visstidskarusellen. Många tror att det är glamoröst att jobba med medier. Och arbetsgivarna hänger på. De verkar tycka att vi ska stå ut med vad som helst, säger Åsa Svennebäck.

Mika Koskelainen, sektionsordförande, SR Gotland, påpekar att det inte behövs fler visstidsanställda på Sverige Radio.

– Jag tycker att det är bättre om SR anställer folk på riktigt i stället. Vi är så slimmade redan. Som det är nu är folk här en kort stund och sedan skickas de ut. Vi måste få möjlighet att ge folk ökad trygghet, säger Mika Koskelainen.

Enligt Patrik Paulsson, sektionsordförande på SR Göteborg, är det förvånande att SRAO först nu ställer krav på att allmän visstidsanställning ska skrivas in i kollektivavtalet. Under förhandlingarna i juni nämndes inte denna anställningsform.

– SRAO är tuffa och säger att utan allmän visstid blir det inget avtal. Då blir vi tvungna att svara med varsel, säger Patrik Paulsson.

Lars Anrell, ordförande i journalistklubbens sektion på SR i Norrköping, påpekar att frågan om vikariat var uppe i förra avtalsförhandlingarna.

– Vi fick en uppgörelse som ledde till att många som gått på vikariat i flera år fick tillsvidareanställning. Uppslutningen kring kravet på anställningstrygghet var då enorm, säger Lars Anrell.

Han säger att det är sorgligt att SRAO nu väljer att ta strid i en fråga som man vet är viktig för journalisterna.

– Det är trist eftersom det länge varit oroligt på Sveriges Radio, med bland annat omorganisation och chefsturbulens. Att då ta strid om anställningstryggheten är en provokation.

Lars Anrell bedömer att uppslutningen kring förbundets linje är stor.

– Många här har själva gått länge på vikariat, som längst i tio år. Ingen vill ha konflikt, men tyvärr är det nödvändigt i det här fallet.

Anders Fjällström, arbetsplatsombud för Journalistförbundet på SVTs webb och text-TV, befarar att arbetsgivaren kommer att kunna använda visstidsanställda i mycket högre utsträckning än tidigare om SRAO får igenom sina krav.

– På sikt ser jag att fast anställda byts ut mot vikarier och vi får en större omsättning än tidigare. Det är inte en utveckling vi vill ha, säger Anders Fjällström.

Riitta Huikko, programledare och reporter samt sektionsordförande på SR Sisuradio, anser att vikariefrågan är viktig, men att många på redaktionen även efterlyser högre löner.

pj@journalisten.se

kh@journalisten.se

lb@journalisten.se

ma@journalisten.se

hl@journalisten.se

Fler avsnitt