Gå direkt till textinnehållet

Straffad för insändare i Norran – får skadestånd

Region Västerbotten omplacerade en anställd för att hon kritiserat arbetsgivaren i en insändare i Norran. Hon får tillbaka sin tjänst och 65 000 kronor i skadestånd – och hennes chefer är utbytta.

I april publicerade Norran en insändare där skyddsombudet och medicinska sekreteraren Ingrid Leirnes kritiserade sin arbetsgivare för att anställda med förkylningssymtom tilläts vara inne på arbetsplatsen, hälsocentralen i Bureå utanför Skellefteå. Hon blev förflyttad till systercentralen i Ursviken direkt efter publiceringen.

I bandade möten med arbetsgivaren kallades hon ”fröken visselblåsare” och fick veta att hon begått ett övertramp, rapporterade Norran i höstas. Hennes fackförbund Vision hävdade att hon utsatts för kränkande behandling, repressalier mot förtroendeman och fått sin yttrandefrihet kränkt, i strid med repressalieförbudet i Tryckfrihetsförordningen.

Nu står det klart att Ingrid Leirnes får skadestånd om 65 000 kronor, efter en förlikning mellan Vision och Region Västerbotten. Hon är tillbaka på sin tjänst i Bureå och hennes chefer är utbytta. Det rapporterar tidningen Vision.

Annons Annons

 

Fakta

Repressalieförbudet

Repressalieförbudet i Tryckfrihetsförordningen och Yttrandefrihetsgrundlagen innebär att en myndighet eller ett annat allmänt organ inte får ingripa mot någon för att hen brukat sin yttrandefrihet och medverkat i exempelvis en tryckt skrift eller program.

Fler avsnitt
Fler videos