Storm mot SR-styrelsen
När SR-styrelsen sade nej till Joachim Berner som ny VD på företaget blixtbelystes en rad motsättningar: inom styrelsen, mellan politiker och journalister och inom facken. Nu är allt fler öppet kritiska mot styrelsen.
När SR-styrelsen sade nej till Joachim Berner som ny VD på företaget blixtbelystes en rad motsättningar: inom styrelsen, mellan politiker och journalister och inom facken. Nu är allt fler öppet kritiska mot styrelsen.
Det började med att Sveriges Radios styrelse efter kritik från facken sade nej till den VD-kandidat som man en vecka tidigare hade förordat som VD.
SR-styrelsens reträtt fick 47 chefer på SR att gå i taket och kräva styrelsens avgång. I ett uttalande i onsdags skrev de bland annat:
”Vi anser det djupt olyckligt att företagets styrelse i sitt beslutsarbete, vid sidan av genomförd MBL-förhandling, uppenbart låtit sig påverkas av bland annat politiska uttalanden.”
– Det är svårt att frigöra sig från misstanken att styrelsen låtit sig påverkas av politikernas uttalanden, säger en av undertecknarna, Eko-chefen Staffan Sonning.
bryt
Marika Ehrenkrona, ordförande i SR-styrelsen, säger sig förstå reaktionerna, men vidhåller att styrelsen inte låtit sig påverkas av politiska utspel.
– Jag får tro de ledamöter som ändrat sig på deras ord att de inte påverkats av politikerna. Det avgörande var att facken på företaget var så tydligt emot Berner.
Ulla Hoffman, ledare för vänsterpartiet, är en av de politiker som har haft synpunkter i VD-frågan. Hon ser inget olämpligt i det.
– Jag trodde att yttrandefriheten gällde mig också. Om en journalist ställer frågor till mig om tillsättningen av Sveriges Radio svarar jag.
Men är det lämpligt att du som ledande politiker yttrar dig om vilka beslut SRs styrelse ska fatta?
– Vem sätter gränsen för vad jag får yttra mig om. Kan jag tala med dig nu? Det får inte bli ministerstyre. Där anser jag att gränsen går för vilka politiker som får yttra sig om public service.
Även Alf Svensson, partiledare för kristdemokraterna, uttalade sig mot utnämningen av Berner.
– Jag fick frågan om jag tyckte det var lämpligt att VD i ett public service-företag var fälld för förtal och jag svarade nej. Jag är partiledare och har åsikter.
Är det inte extra känsligt om ledande politiker uttalar sig om vem som ska bli VD på ett public service-företag?
– Det är också speciellt känsligt vem som är VD just där. Vad skulle svenska folket få för uppfattning om SR ifall företaget leddes av en person som dömts för förtal?
SRs direktion valde att inte underteckna chefernas protestbrev. Men det betyder inte att direktionen tar avstånd från det.
– Det är ett strålande uttalande, säger Kerstin Brunnberg, programdirektör på SR. Jag tycker styrelsens agerande är beklämmande. Det måste vara yttre omständigheter som påverkat ledamöterna eftersom inga sakförhållanden har ändrats sedan man beslöt att förorda Berner.
Kerstin Brunnberg befarar att det som skett kan skada företaget.
– Public service lever på sitt oberoende. Nu rivs trovärdigheten ner. Det handlar om politikerinblandning, som om public service är deras, politikernas egen, verksamhet.
bryt
Hennes kollega som programdirektör, Eva Blomquist, delar Brunnbergs åsikt.
– Den samlade yttre opinionen har påverkat styrelsen. Det är oerhört allvarligt.Det här skapar oro inför de framtida beslut styrelsen ska ta.
P3-chefen Dan Granlund är en av cheferna bakom protestbrevet. Han är mycket kritisk också till hur politikerna agerat och ger ett exempel på vilka slags spekulationer som kan få grogrund.
– I fallet Ulla Hoffman finns en koppling till hennes företrädare. Gudrun Schyman har ju varit i en rättslig konflikt med Berner och Expressen. Då blir hennes uttalanden partsinlagor.
Dan Granlund är förvånad över att styrelsen tycks vilja sitta kvar.
– Det är oerhört svårt att förstå hur de ska kunna tillsätta en ny VD efter att ha tappat i trovärdighet. Det är märkligt hur de resonerar.
Dan Granlund ser flera förlorare i detta spel.
– Journalistklubben har också misslyckats. Jag kan förstå de förtroendevaldas kritik mot valet av VD, men klubbstyrelsen har inte gjort sitt jobb när den inte tagit reda på det först. Witold Lanzenberg gick ju tidigt ut och förklarade sig pro-Berner.
Journalistklubbens sektion i Västernorrland har antagit ett uttalande där man säger att journalistklubbens representant i SR-styrelsen, Witold Lanzenberg, ”genom sitt agerande medverkat till att skada företaget”.
– Vi tycker att det här är sällsamt klantigt skött. Witold Lanzenberg har inte haft en sådan förankring bland medlemmarna att han kunnat agera självständigt. Witold Lanzenberg har betett sig som en vindflöjel, säger Stig Edfast, sektionsordförande i Västernorrland.
bryt
Witold Lanzenberg väljer att bemöta kritiken mot klubben och honom som personalrepresentant i SR-styrelsen i ett uttalande:
”Som ledamot i en bolagsstyrelse ska man agera för företagets bästa. I rekryteringsprocessen för en ny VD för Sveriges Radio ställde sig personalrepresentanterna bakom en kravprofil och sedan en person som enligt styrelsens bedömning uppfyllde dessa krav.
Under denna rekryteringsprocess var personalrepresentanterna bundna av sekretessen och aktiebolagslagen och kunde därför inte gå ut och inhämta synpunkter från de fackliga organisationerna eller personalen i övrigt. Om ett av namnen hade läckt ut under pågående arbete hade detta kunnat få förödande konsekvenser för de berörda kandidaterna.
När väl Joachim Berner var förordad och MBL-förhandlingar inledda, kom det massiva negativa reaktioner från personalens sida. Fem fackliga organisationer beslöt att säga nej till Berner.
Som personalrepresentant kunde jag i detta läge inte rösta emot personalen. Jag är medveten att det finns en hel del medlemmar som tycker att Berner är bra, men här är det frågan om en enhetlig hållning från fackklubbarnas sida och en samlad bedömning att säga nej.
Detta uppfattade jag som ett klart uppdrag att rösta nej.
Påståenden att jag var påverkad av externa uttalanden tillbakavisar jag kraftigt.
Däremot tog jag intryck av reaktionen som framfördes av facken.
Anklagelsen att jag saknar förankring bland medlemmarna torde därmed falla på sin egen orimlighet.
Jag tycker att styrelsens beslut är ett styrkebesked för Sveriges Radio utåt. Det visar att MBL för en gångs skull tas på allvar och inte bara är ett spel för galleriet.
Den uppkomna situationen är tråkig inte bara för Berner utan för hela Sveriges Radio, men detta är en del av den demokratiska processen.”
hl@sjf.se