Gå direkt till textinnehållet

Statlig chef kommenterade via sajt

En chef inom Migrationsverket går till hårt angrepp på myndighetens hemsida mot en reporter vid Eskilstuna-Kuriren. – Migrationsverkets tjänsteman gjorde sig oanträffbar och valde att kommentera reportaget på hemsidan där hon skulle få uttrycka sig oemotsagd, hävdar Eskilstuna-Kurirens reporter Mathias Ståhle.

En chef inom Migrationsverket går till hårt angrepp på myndighetens hemsida mot en reporter vid Eskilstuna-Kuriren.
– Migrationsverkets tjänsteman gjorde sig oanträffbar och valde att kommentera reportaget på hemsidan där hon skulle få uttrycka sig oemotsagd, hävdar Eskilstuna-Kurirens reporter Mathias Ståhle.

I början av mars publicerade Eskilstuna-Kuriren en artikelserie som innehöll kritik mot hanteringen av asylsökande. Enligt reportern Mathias Ståhle gjorde han flera fruktlösa försök att nå Kria Arvidsson, chef för Migrationsverkets mottagningsenhet i Flen för en kommentar.

På Migrationsverkets webbsida har Kria Arvidsson lagt ut en kommentar till artiklarna där hon bland annat betecknar en rubrik som makaber, efterlyser ett annat innehåll i artiklarna och i fortsättningen önskar sig ”mer fakta och mindre naturromantik i form av väderförhållanden etc”.

– Det är anmärkningsvärt att en statlig myndighet undviker medierna och istället för att svara på frågor väljer att kritisera en enskild reporter via en statligt kontrollerad informationskanal, anser Mathias Ståhle.

– Jag har inte undvikit reportern och kan bara minnas att han sökte mig en gång, men jag kan ha missat att ringa tillbaka, säger Kria Arvidsson.

– Jag försökte först få in min text som en insändare i Eskilstuna-Kuriren. När den efter en vecka inte tagits in lade jag ut den på vår hemsida.

Är det befogat att gå så hårt fram mot en enskild journalist på hemsidan med tanke på att du representerar en myndighet och är i chefsposition?

– Mitt syfte har inte varit att tysta Mathias Ståhle. Jag har inte ens tänkt på att det skulle kunna avhålla honom från att granska myndigheterna.

sw@sjf.se

Fler avsnitt
Fler videos