Gå direkt till textinnehållet

Stampenklubbar vill avskaffa VD-bonus

Stampen-VDn Tomas Brunegårds bonus är stötande och bör avskaffas. Det skriver journalistklubbarna inom Stampenkoncernen i ett öppet brev till Stampens styrelse.

"Att ge ut rekordersättningar på ledningsnivå är inte ansvarsfullt i en tid då vi främst behöver säkra den lokala kvalitetsjournalistikens överlevnad i en bransch som förändras", skriver de femton journalistklubbarna och sektionerna inom Stampen.

Tomas Brunegård fick en bonus på cirka 4,5 miljoner kronor förra året, vilket gjorde att han fick en total lön kring 10 miljoner. Ersättningsnivån är stötande för journalisterna på Stampens tidningar som lever med ständiga sparbeting, skriver klubbarna. De uppmanar ägarna att "avskaffa utmanande bonusprogram för personer i ledande befattningar inom Stampen".

Varför går ni ut med det här just nu?

– Vi har reagerat på Brunegårds bonus förr, och nu aktualiserades den genom en kartläggning av mediechefernas löner, säger Carina Tenor, ordförande för Promedias journalistklubb.

Klubbarna är kritiska mot konstruktionen av Tomas Brunegårds bonusprogram. 

– Det uppmuntrar risktagande och nya förvärv. Vi menar att koncernen i det stora skifte som sker i branschen nu borde koncentrera sig på att hitta nya intäktskällor för att rädda den lokala journalistiken – inte fokusera på ökad omsättning och att köpa in sig i utländska bolag, säger Carina Tenor.

Fler avsnitt
Fler videos