Gå direkt till textinnehållet

SRs vd uppmanar till protester

Cilla Benkö, vd för Sveriges Radio, uppmanar i ett debattinlägg svenska politiker att protestera mot Turkiets förtryck av det fria ordet. UPPDATERAD

I inlägget på DN Kultur skriver hon:

”De godtyckliga åtalen mot journalisterna är ännu ett oroande tecken på att den turkiska ledningen försöker tysta det fria ordet.”

Hon uppmanar därefter svenska politiker att agera:

Annons Annons

Jag vill uppmana politiker på alla nivåer, vår egen regering och andra regeringar inom speciellt EU, att markera tydligt mot den typen av förtryck mot det fria ordet, den fria pressen och i förlängningen det förtryck mot demokratin som nu sker i Turkiet. Just nu, som tillfällig medlem av FN:s säkerhetsråd, har Sverige möjlighet att tydligt ta avstånd från denna typ av rättegångar också där. Jag hoppas att Sveriges representanter tar det ansvaret för det fria ordets skull.”

Hon avslutar artikeln med en uppmaning till oss alla:

”Vi får aldrig lämna denna typ av förtryck mot det fria ordet ouppmärksammad, vi måste protestera mot ingrepp som hindrar eller omöjliggör journalisters arbete oavsett var i världen ingreppen sker. I dagarna fokuserar vi på den pågående rättegången i Turkiet. Reportrar Utan Gränser finns på plats i Istanbul för att protestera mot att rättegången äger rum. Protesten är på sin plats, det här är en rättegång som aldrig borde hållas.”

Varför har du skrivit denna artikel?

– Journalisters möjligheter att göra sitt jobb är en viktig hörnsten för demokratiska processer och samhällen. Vi som tror på sanna demokratier måste i lägen som dessa göra våra röster hörda och säga ifrån, därav min artikel idag. Det gäller såväl våra folkvalda politiker som personer likt mig själv, dvs högt uppsatta mediechefer, säger Cilla Benkö.

Fler avsnitt
Fler videos