Gå direkt till textinnehållet

SR vill ha public service-lag

I dag lämnades Sveriges Radios avsiktsförklaring, Sveriges Radio mot 2019, in till regeringen. Bland annat föreslås en ny public servicelag."Det krävs nu ett klart och tydligt ansvarstagande för public service från statsmakterna", kommenterar Sveriges Radios VD Mats Svegfors och vice VD Cilla Benkö i ett pressmeddelande.

I avsiktsförklaringen beskrivs Sveriges Radios mål och inriktning under åren fram till 2019, det år Sveriges Radios nästa sändningstillstånd går ut. Där betonas vikten av en speciell public service-lag för att säkerställa Sveriges Radios möjlighet till en långsiktig finansiering. Lagen ska också förbättra den nuvarande reglering som finns kring public service.

"Genom en särskild public service-lag bör, precis som för tryckta medier, såväl vår yttrandefrihet som utvecklingsfrihet vara klart bestämd", skriver de i pressmeddelandet.

SR-cheferna vill att statsmakten tar ett ansvar för att public service kan bedriva publicistiskt driven journalistik i en alltmer kommersialiserad mediestruktur.

Annons Annons

De betonar också vikten av att hänga med i utvecklingen kring sociala medier. De skriver att samspelet mellan sociala och traditionella medier är nödvändigt. Annars "finns risken att vi i framtiden inte finns alls", anser de.

Fler avsnitt
Fler videos