Gå direkt till textinnehållet

SPRÅKET

Listiga unga vill utnyttja mediernaDagens ungdomar är inte alls så mediekåta som det sägs.

Listiga unga vill utnyttja medierna

Dagens ungdomar är inte alls så mediekåta som det sägs. De vill hellre satsa på yrken inom vård och omsorg än bli programledare eller mediekändisar.

Så kan man tolka den forskning som Bi Puranen vid Institutet för framtidsstudier presenterade vid ett seminarium i samband med Kommun-Aktuellts 20-årsjubileum förra veckan. I en dånande och i sammanhanget mycket uppfriskande show, visade Puranen på nya intressanta resultat från de enkäter och djupintervjuer man under flera år gjort med unga.

Annons Annons

Mycket är i och för sig känt sedan tidigare; trygghet i form av fast tjänst och materiella ägodelar prioriteras lågt medan sociala kontakter, möjlighet att resa och miljön kommer högt upp på ungdomarnas viktighetslista.

När det gäller de egna, individuella möjligheterna, är framtidstron närmast total. Nio av tio är positiva till sin egen framtid och än fler är övertygade om att de kan påverka detta. Däremot tror få att de kan påverka Sveriges framtid och nästan ingen är särskilt engagerad i politiken.

Politikerna hamnar förresten, inte oväntat, långt ner på förtroendeskalan och detsamma gör journalisterna och medierna. De unga av i dag litar inte på medierna, men inser samtidigt vilken maktfaktor dessa är i samhället.

Därför kan de mycket väl tänka sig att utnyttja samarbetsvilliga journalister för att föra fram budskap och skapa opinion i viktiga frågor.

Allt alltså enligt Bi Puranen och den forskning hon och hennes kolleger gjort bland unga svenskar.

Den som vill läsa mer kan göra det på www.bikupan.se

Fler avsnitt
Fler videos