”Sociala normer skapar genusstereotypa foton”

7 juni, 2012

En kock som avbildas avklätt festklädd i köket, med fast blick i kameran när hon dricker ur en vattenslang. Bilderna delas friskt i sociala medier just nu. Ett skräckexempel på genusstereotypt foto? - Nej, den där nivån är vanlig, menar Tomas Gunnarsson som kallar sig genusfotograf.

På bloggen Genusfotografen visar Tomas Gunnarsson ett ovanligt tydligt exempel på det han menar är så vanligt att vi oftast inte ens ser det: fotografier med stereotypa konstruktioner av kön. Här är det Arlanda Express kundtidning Xpress som avbildar en lättklädd mästerkock i köket, med mycket hud och i behagfulla poser.

- Man är så himla van vid stereotyperna att det tänds ett ljus först när man ser ett undantag, säger Tomas Gunnarsson.

- Vi konstruerar genus socialt, man anpassar sig och blir obekväm när någon bryter normerna. Fotografer har både starka estetiska och sociala normer som formar dem. Män avbildas på avstånd, med händerna i kors eller i fickorna, medan man ska gå väldigt nära inpå kvinnor och visa deras kurvor både i ansiktet och på kroppen. Kvinnorna är gärna leende, man ska vara vän och inte så hotfull.

Han är utbildad genusvetare som i botten är journalist och fotograf. Sedan ett år tillbaka jobbar han som ”genusfotograf”, bland annat genom att göra utställningar och hålla i kurser för utbildningar och tidningsredaktioner.

Men är det verkligen så illa som du hävdar?

- Reklamen är värst, men det här finns också i det redaktionella materialet. Inte så ofta i de stora tidningarna, men i till exempel nöjes- och evenemangsjournalistiken saknas det helt genustänk. Frilansfotografer som har en studio och säljer in bilder och vill göra sig ett namn försöker ofta kopiera kändisfotografer, som porträtterar kvinnor och män på de här sätten.

Ditt bästa tips för att inte fota män och kvinnor olika?

- Jag brukar plantera tanken om att vi har väldigt bestämda uppfattningar om vad som är manligt och kvinnligt. Vad känns rätt manligt och kvinnligt, och vad händer när man gör fel?

- Man har så otroligt många val att göra som fotograf i den långa kedjan som blir en bild. Det enda sättet att inte påverka någon man fotograferar är egentligen att smygfota den. Annars börjar ni båda genast att konstruera genus tillsammans.

(Foto: Amelie Sjöstrand Gereholt)

Kommentarer

Det finns 4 kommentar på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.
Inlagt av Joakim Eriksson lör, 2012-06-09 10:21
Jag tycker att hela diskussionen blir överdriven och löjlig! För det första är det omöjligt att göra något annat än stela porträtt om alla bilder ska analyseras så här! Om ett litet barn dricker ur en vattenkran ska det då bli barnporr??? För det andra så behöver det inte vara nedvärderande att gestalta män och kvinnor som just män och kvinnor. Det finns en vacker och viktig skillnad mellan män och kvinnor som vi snart har förstört. Det har ingenting med jämlikhet och respekt att göra! Det är fruktansvärt förödmjukande och nedvärderande att bara för att det är en kvinna som dricker vatten ur duschslangen så ska det liknas med sex och spermier. Jag anser att problemet ligger i analysen och en sjuk fantasi! Det som rör sig i genusfotografens huvud är riktigt äckligt! Dom flesta som läst artikeln har nog kommit ihåg henne som den duktiga kocken som vunnit pris. Nää låt kvinnor vara kvinnor och låt män vara män. Låt människan ha frihet att välja hur och på vilket sätt den ska leva. Det vi måste är att respektera alla individer oavsett kön, ålder eller nationalitet. Det har ingenting med vilken klänning hon har eller hur hon dricker vatten att göra!
Inlagt av Nils Motpol sön, 2012-06-10 10:30
Så länge feminism inte är officiell statsreligion så är det väl inga problem att avbilda kvinnor kvinnligt och män manligt?
Inlagt av Erik XV mån, 2012-06-11 19:35
Genus hit och genus dit, vem blir den förste kasusfotografen?
Inlagt av Julia tis, 2012-06-12 11:29
Joakim Eriksson: Du kan inte mena allvar! VARFÖR ska hon dricka vatten ur en kran? Det handlar om att hon är kock och vunnit Sveriges mästerkock, vad har vattendrickande med det att göra? Och vem dricker vatten direkt ur en kran på det sättet? Gör du det? Gör någon du känner det? Om du inte ser problemet i bilderna så måste du slå veckans rekord i antingen förnekelse eller ignorans. Eller kanske både och.

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Julia Nilsson. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies