Gå direkt till textinnehållet

Slut på vågskvalp i P1

Från och med klockan tolv i natt är det slut på vågskvalp i Sveriges Radio P1. Kanalen kommer nu att sända program dygnet runt.

Enligt Nina Glans, kanalansvarig för P1, har den vanligaste frågan från lyssnarna varit varför kanalen inte sänder dygnet runt. Men fram tills nyligen hade P1 inte möjlighet att sända eftersom man inte haft rättigheterna till P1s radiofrekvens nattetid då den användes för att skicka taltidningar.

Taltidningarna överförs nu på ett annat sätt vilket ger P1 tillgång till frekvensen dygnet runt.

– Vi kommer att sända repriser av program som sänds under dagen, men även äldre program som kanske sändes för ett år eller tio år sedan. Dessutom kommer vi att sända dokumentärer från P3 och P4. Det är bra berättande radio som man kan lyssna på om man har svårt att somna eller jobbar. Dessutom blir det nyheter varje timme, säger Nina Glans.

Annons Annons

När P1 inte sände hördes det vågskvalp ett par timmar på natten.

– Några som har svårt att somna kanske kommer att sakna vågskvalpet. Men det går att ladda ner insomningsskivor. Public services uppgift är att sända program. Att lyssna på P1 under natten kan vara ett alternativ till P3 och P4 som sänder under natten, men som innehåller mycket musik. P2 sänder klassisk musik. P1 är för dem som vill höra på program.

Fler avsnitt
Fler videos