Gå direkt till textinnehållet

Skör Årets bild

BILD Frilansfotografen Johan Berglunds fotografi på en späd balettflicka i ett albanskt flyktingläger blev Årets bild 1999. Den 31-årige Malmöbon skickade in ett urval bilder från tre reportage han gjort i Angola, Afghanistan och Balkan.

BILD Frilansfotografen Johan Berglunds fotografi på en späd balettflicka i ett albanskt flyktingläger blev Årets bild 1999.

Den 31-årige Malmöbon skickade in ett urval bilder från tre reportage han gjort i Angola, Afghanistan och Balkan.

Juryn fastnade för ett av bidragen från Balkan – en bild som på ett naturligt sätt förenar det dokumentära och symboliska.”Hoppet inför framtiden är lika skört som flickan som dansar”, skriver de i sin motivation.

Annons Annons

– Det är först nu jag börjar fatta vad Årets bild innebär. När jag fick beskedet i söndags var jag bara glad att belönas. Sedan fick jag veta att det också innebar pengar, och att priset har hög status i branschen, säger Johan Berglund.

Det var i samband med att han besökte ett läger i Tirana med flyktingar från Kosovo som tillfället uppenbarade sig: en grupp unga balettelever som försökte skänka en stunds glädje i misären.

– Ofta är jag ensam om att tycka om en bild jag tagit, medan jag har svårt att se något särskilt i de av mina bilder som andra gillar. Men den här har jag och andra samma åsikt om – så det känns kul att just den bilden vann.

Fler avsnitt
Fler videos