Gå direkt till textinnehållet

Skatt på 1 300 kronor per år ska ersätta licensen

Radiotjänst i Kiruna skrotas och den nya public-service-skatten blir ungefär 1300 kronor per skattebetalare. Det uppger den förre TV4-chefen Jan Scherman i en artikel om licenssystemets uttåg.

I förra veckan signerades protokollet i den så kallade Public service-kommittén, skriver Jan Scherman i Resumé.

”Total enighet om att slopa dagens mottagaravgift och införa en skatt råder. Kommittén är också överens om att ett nytt sändningstillstånd med den nya finansieringsmodellen ska gälla i hela åtta år, vilket är längre tid än dagens sexåriga avtal”, skriver den förre TV4 och Aftonbladet-chefen.

Uppgifterna bekräftas av flera oberoende källor enligt Scherman. Enligt källorna bygger den nya public service-skatten enbart på beskattningsbar inkomst samt får ett ”tak” som motsvarar drygt hälften av dagens licensavgift.

”Utredningens beräkningar bygger på att dagens licensavgift på 2 340 kronor kommer att öka till cirka 2 500 år 2019. Den nya public-service-skatten blir ungefär 1300 kronor per skattebetalare”, skriver Scherman.

Exempelvis Sveriges Radio har tidigare uttryckt oro för att ett skattesystem skulle riskera oberoendet för bolagen. Det här vill dock PS-kommittén, som utrett saken, råda bot på genom att föreslå att ingen ledamot i styrelserna till de tre bolagen ska kunna rekryteras från regeringen, departementen eller riksdagen. Det nya förbudet gäller både politiker och tjänstemän.

Det nya systemet ska införas 2019.

Fler avsnitt
Fler videos