Gå direkt till textinnehållet

Skatt på 1 300 kronor per år ska ersätta licensen

Radiotjänst i Kiruna skrotas och den nya public-service-skatten blir ungefär 1300 kronor per skattebetalare. Det uppger den förre TV4-chefen Jan Scherman i en artikel om licenssystemets uttåg.

I förra veckan signerades protokollet i den så kallade Public service-kommittén, skriver Jan Scherman i Resumé.

”Total enighet om att slopa dagens mottagaravgift och införa en skatt råder. Kommittén är också överens om att ett nytt sändningstillstånd med den nya finansieringsmodellen ska gälla i hela åtta år, vilket är längre tid än dagens sexåriga avtal”, skriver den förre TV4 och Aftonbladet-chefen.

Uppgifterna bekräftas av flera oberoende källor enligt Scherman. Enligt källorna bygger den nya public service-skatten enbart på beskattningsbar inkomst samt får ett ”tak” som motsvarar drygt hälften av dagens licensavgift.

”Utredningens beräkningar bygger på att dagens licensavgift på 2 340 kronor kommer att öka till cirka 2 500 år 2019. Den nya public-service-skatten blir ungefär 1300 kronor per skattebetalare”, skriver Scherman.

Exempelvis Sveriges Radio har tidigare uttryckt oro för att ett skattesystem skulle riskera oberoendet för bolagen. Det här vill dock PS-kommittén, som utrett saken, råda bot på genom att föreslå att ingen ledamot i styrelserna till de tre bolagen ska kunna rekryteras från regeringen, departementen eller riksdagen. Det nya förbudet gäller både politiker och tjänstemän.

Det nya systemet ska införas 2019.

Fler avsnitt