Gå direkt till textinnehållet

Skarp kritik mot SVT-chefens avtal

Det är inte bara statsråd som kombinerar hög lön med hög pension. Det gör även SVT-chefen Christina Jutterström. Nu växer kritiken mot den ordningen.– Hon bör fundera över vad som är förenligt med det uppdrag hon har, säger TCOs ordförande Sture Nordh.

Det är inte bara statsråd som kombinerar hög lön med hög pension. Det gör även SVT-chefen Christina Jutterström. Nu växer kritiken mot den ordningen.

– Hon bör fundera över vad som är förenligt med det uppdrag hon har, säger TCOs ordförande Sture Nordh.

Som VD för Sveriges Television tjänar Christina Jutterström 160 000 kronor i månaden, det vill säga ungefär dubbelt så mycket som ett statsråd. Men som Journalisten tidigare berättat har Jutterström dessutom 70 000 kronor i månaden i pension från Bonnier, från tiden som chefredaktör för Dagens Nyheter och Expressen.

Lönen och pensionen blir tillsammans 230 000 kronor, vilket innebär en inkomst efter skatt i nivå med omstridde statsrådet Jan O Karlssons.

TCOs ordförande Sture Nordh anser att det finns paralleller mellan Christina Jutterström och de nu aktuella statsrådsfallen.

– Gång på gång blir det väldigt uppenbart att det i näringslivet och på andra ställen finns villkor som vanliga människor inte ens kan drömma om, samtidigt som vi, när vi diskuterar löneökningar, får besked om att vi ska inta den största återhållsamhet och ta hänsyn till samhällsekonomin. Det finns ett moraliskt problem och en dubbelmoral.

I allmänhetens tjänst

Sture Nordh menar också att även om pensioner i princip ska ses som intjänad lön, bör det för personer med uppdrag i ”allmänhetens tjänst” gälla speciella regler, en slags försiktighetsprincip.

– När den mest akuta delen av den här debatten lagt sig, tror jag att vi får en diskussion om lösningar. Jag tycker själv att avräkning är en bra princip.

Norrländska Socialdemokratens politiske chefredaktör Lotta Gröning-Degerlund är mycket kritisk till Christina Jutterströms pension från Bonniers, inte minst med tanke på att Bonnier är storägare i TV4.

– Det är helt ”koko”. Det borde vara självklart att pensionen är vilande om man har ett annat jobb. Vi – medierna – ska kritisera makthavarna och deras förmåner. Det innebär att vi inte själva bör plocka ut dubbla ersättningar. Det blir helt absurt.

Trovärdighetsproblem

Enligt Lotta Gröning-Degerlund innebär Christina Jutterströms pension ett trovärdighetsproblem för SVT, inte minst med tanke på kanalens egen bevakning av exempelvis Jan O Karlssons förmåner och agerande.

– Trovärdigheten för SVT åker

i botten. Leni

Björklunds pension var inte rimlig, inte heller Jan O Karlssons ekonomiska villkor. Det innebär att inte heller Christina Jutterströms ersättningar är rimliga.

Svenska Journalistförbundets ordförande Agneta Lindblom Hulthén konstaterar att ”det är en facklig grundprincip att avtal ska hållas.”

– Samtidigt tycker jag att det är märkligt att man skriver sådana här avtal. Jag tycker att det vore rimligt att pensionens avräknades mot inkomsten.

Journalisten har under de senaste dagarna försökt få en intervju med Christina Jutterström om hennes pension. Enligt SVTs informationsdirektör Helga Baagøe har Christina Jutterström inte haft möjlighet att ställa upp på en intervju. Däremot har hon skriftligt besvarat några av Journalistens frågor.

Innebär det några etiska eller andra problem för dig att få 70 000 kronor i månaden från ägaren till SVTs störste konkurrent?

– Jag har tjänat ihop denna pension under många år som chefredaktör för DN och Expressen. Man har valt mig som VD för SVT på grund av min långa och mångsidiga medieerfarenhet.

Är ditt fall jämförbart med de nu aktuella ”statsrådsfallen”?

– Nej, min pension kommer från ett familjeägt bolag och jag är inte politiker med uppgift att representera väljarna, svarar Christina Jutterström.

Journalistjobb

Annons
Fler avsnitt
Annons Annons för Journalistförbundets inkomstförsäkring.
REPORTAGE
Dalmar Namazi, reporter på SVT och UR:s gemensamma satsning för ungdomar - Nyhetskoll, bakom kameran.
Fullt fokus på Nyhetskoll för ungdomar.
Rapport från ”mellanförskapet”

Senaste numret

Omslag till Journalisten nr 4 2025.