Gå direkt till textinnehållet

Skånskans fack begär central förhandling

Fackklubbarna på Skånska Dagbladets tre tidningar begär central förhandling om omorganisationen. - Vi försöker att få processen att gå framåt, säger Jakob Hydén, ordförande på journalistklubben på Skånska Dagbladet i Malmö.

I början av oktober kom beskedet att 109 av totalt 254 tjänster ska bort från Laholms Tidning, Norra Skåne och Skånska Dagbladet. Samtidigt aviserades att tidningen ska satsa mer på mobila redaktioner och webben. Trots ambitioner om en konstruktiv dialog om en ny organisation har det sedan dess inte kommit någon information från ledningen till fackklubbarna på tidningen.

Därför vill de tre tidningarnas tre fackklubbar, Journalistförbundet, Unionen och Grafikerna, nu begära central förhandling om förändringarna i organisationen. För journalisternas del innebär det att Journalistförbundet kopplas in.

– Vi har velat sköta förhandlingarna lokalt. Men trots att det gått ett antal veckor sedan beskedet om nedskärningar har vi inte fått tillräcklig information, och då är det här enda sättet för oss att få saker att hända, säger Jakob Hydén, ordförande för Journalistklubben i Malmö.

– Vi är inte på någon kollisionskurs med fackklubbarna, men det kan finnas delar av där man har olika uppfattning, säger Carina Gavelin, personalchef på Skånska Dagbladet.

Enligt Johannes Isaksson, ombudsman på Journalistförbundet, har det funnits oenighet i de lokala förhandlingarna om tillsättningar av de av ledningen föreslagna cheferna för blivande avdelningar, som inte MBL-förhandlats klart än. Att cheferna har en ensidigt manlig könsstruktur och nästan uteslutande ska hämtas från Skånska Dagbladet och inte Laholms Tidning och Norra Skåne, är andra frågor om vilka det rått oenighet.

Richard Kling, VD för Skånska Dagbladet, kommenterar för Journalisten att det finns olika uppfatting i omorganisationens procedur, och att detta därför kan komma att skjutas till central förhandling.

 

 

 

 

Fler avsnitt
Fler videos