Gå direkt till textinnehållet

Sista varvet för Mediemagasinet

Redan inför höstens första program fick Mediemagasinet besked om att programmet inte ska sändas nästa höst. Efter vårens serie läggs programmet i malpåse.

Redan inför höstens första program fick Mediemagasinet besked om att programmet inte ska sändas nästa höst. Efter vårens serie läggs programmet i malpåse.

Till nypremiären i september hade redaktionen fått i uppdrag att göra om Mediemagasinet. Beskedet från Mette Friberg, samhällschef på SVT i Göteborg förbryllade därför medarbetarna.

– Vi frågade direkt om det var något fel på formen eller innehållet, säger John Carlsson. Så skulle inte vara fallet. Orsaken till pausen var ekonomisk. Vi måste, liksom andra distrikt, spara pengar.

Under 2003 har Mediemagasinet haft lite drygt 300 000 tittare i genomsnitt. I höst har fyra av sex program haft under 275 000 tittare. Lägsta noteringen nåddes i seriens andra program, den 2 oktober, med 220 000 tittare. Som högst nådde Mediemagasinet med programmet som tog upp mediernas bevakning av mordet på Anna Lindh. Det sändes den 16 oktober och nådde 425 000 tittare.

– Mediemagasinets tittarsiffror har gått upp och ner även under tidigare säsonger. Vi har inte haft några jättesiffror, men de har inte heller varit fasansfullt låga jämfört med tidigare, säger John Carlsson.

bryt

Men Mette Friberg hävdar att tittarsiffrorna inte är skälet till att programmet lyfts ur tablån efter våren 2004:

– Samhällsprogram har alltid haft låga tittarsiffror, men vi ska sända dem i alla fall.

Mette Friberg säger samtidigt att man strävar efter att få ”högre tittning”. Hon pekar på att SVT på torsdagar fått stark konkurrens från TV4, som då hårdsatsar på publikdragande program, som c/o Segemyhr. Inte bara Mediemagasinet har drabbats av Tv4s offensiv, utan även kulturprogrammet Kobra och SVT Drama.

Är ni nöjda med Mediemagasinet?

– Ja, men alla program kan bli bättre. Därför kan det vara bra att ta en paus.

Mette Friberg framhåller att det är viktigt för SVT att ha ett mediegranskande program. Ambitionen är att man från och med 2005 åter ska sända ett sådant magasin.

hl@journalisten.se

Fler avsnitt
Fler videos