Gå direkt till textinnehållet

Sista dagen för rättegången

Något försenad inleddes alldeles nyss den fem dagar långa rättegången mot medarbetarna på den turkiska dagstidningen Cumhuriyet vid Caglayan-domstolen i Istanbul. Alla nitton åtalade, förutom Cumhuriyets förre chefredaktör Can Dündar som fått en fristad i Tyskland, har nu försvarat sig och svarat på rättens frågor.    

På eftermiddagen väntas åklagaren ha överläggningar och förväntas meddela ett så kallade mellanbeslut om frigivning eller fortsatt frihetsberövande i väntan på dom.

De åtalade riskerar mellan 7.5 och 43 år för medhjälp till "medhjälp till tre terrororganisationer utan att vara medlem."

Samtliga åtalade nekar till anklagelserna och säger att de bara ägnat sig åt journalistik. Flera av de har benämnt förundersökningen mot Cumhuriyet som "absurd" och en svart fläck i den turkiska historien."

Den kände journalisten Ahmet Şık vägrade försvara sig eftersom han fann åtalspunkterna mot honom oseriösa. Han ägnade sin försvarstid till att  skildra Turkiets väg till 15-juli kuppen och hur Erdogan blev auktoritär.  I slutet av sitt försvar menade han att det handlade mer om att försvara det fria ordet än honom själv.

 – Återigen innehar Turkiet världsrekordet i antalet fängslade journalister, fler än 150 journalister är fängslade. Turkiet ensamt har fler journalist-fångar än alla andra länder tillsammans!  Lägger man till  journalister som drabbats av av statlig censur och självcensur ser vi en ännu mer pessimistisk panorama framför oss. Nästan alla medier är kontrollerade av Erdogan och agerar som enda röst. Om Erdogan skulle tala i sömnen skulle nästan allamedier börjar direktsända, sa Ahmet Şık och fick flest applåder sedan rättegången började i måndags.

 – Rättsväsendet måste skilja  mellan journalistik och terrorism. Förundersökningen mot Cumhuriyet smärtar mig djupt och skämmer ut vårt land, sa den kände Cumhuriyet-kolumnisten Aydin Engin som riskerar ett  straff mellan 7.5 år och 15 år för "medhjälp till väpnat terrororganisation utan att vara medlem."

Turkiska jurister som Journalisten har talat med i Istanbul utesluter att samtliga frikänns men att högst två personer kan friges idag med utreseförbud och anmälningsplikt till polisen två-tre gånger i veckan.

Utanför domstolsbyggnaden anordnades två stödmanifestationer  idag till stöd för Cumhuriyet.  I manifestationen "Frihet åt journalisterna" deltar kända kulturarbetare journalister, människorättsaktivister och kända politiker.

Manifestationen ska pågå tills rätten meddelar besked idag. Det amerikanska utrikesdepartementets talesman Heather Nauert krävde i morse att de åtalade medarbetarna på Cumhuriyet frisläpps omedelbart.

                                                                                           Kurdo Baksi

Fler avsnitt
Fler videos