Schibbye i nytt projekt för världens blinda fläckar

12 februari, 2015

FOTO: Tomas Ohlsson I dag startar ett nytt projekt för att möjliggöra journalistik från blinda fläckar i världen. Initiativtagare är frilansjournalisten Martin Schibbye

En miljon kronor ska projektet Blank spot dra in de första veckorna. Därefter  ska den bygga en plattform för crowdfunded utrikesjournalistik och köpa in ett reportage.

Är det ett realisitiskt mål?

Ja, absolut. Det finns ett jättestort intresse för kvalitetsjournalistik. Och det finns en betalningsvilja. Jag tycker en miljon är lite. Krisen för medierna är inte en kris för journalistik. Med det här tar vi saken i egna händer.

Om det inte blir en miljon?

Det värsta som kan hända är att vi står om några veckor och har lyft en viktig debatt. Men jag tror inte att det blir några problem. Den första miljonen innebär ett startskott, sedan måste vi fortsätta arbeta för att få fler reportage från världens blinda fläckar.

Har ditt engagemang i det här något att gör med din och Johan Perssons fängelsevistelse i Etiopien?

Självklart har det betydelse att vi lovade våra medfångar att berätta. Arbetet för pressfrihet kommer fortsätta hela livet.

Med det här projektet kommer vi att hitta en direktkontakt med läsarna, som också blir medskapare, utan att behöva gå via några medier. Tidningarna går med stora vinster, ändå sjunker arvodena till frilansar, samtidigt som riskerna ökar för frilansar och kostnaderna för säkerhet stiger.Det är den här sortens journalsitik som blir lidande när medierna krisar.

Hur ar responsen varit hittills?

Helt fantastisk. Det har ringt folk från Teheran, Sudan. I vår kampanjstart med direktsänd tv har frilansar har fått berätta om sina drömprojekt. Det är är ett nytt sätt att tänka och bygga kvalitetsjournalistik. Det känns otroligt bra.

Hittills har projektet som pågått en dag fått in 4670 euro på sida på  Funded by me.

Kommentarer

Det finns 0 kommentarer på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies