Gå direkt till textinnehållet

Scanpix stoppar bilder för satiranvändning

Scanpix fotografer vill i fortsättningen inte sälja bilder till fotografen och konstnären Elisabeth Ohlson Wallin om de ska användas i satirsammanhang. Det skapar problem för bildkonstnären som planerat en utställning med satirbilder.

Johan Emtefall, försäljningsdirektör på Scanpix, säger till SVTs Kulturnyheterna att bildbyråns fotografer bestämt sig för att säga nej till bildköp av Elisabeth Ohlson Wallin, om de ska användas i satirsammanhang. Anledningen är diskussionerna som uppkom i oktober efter Ohlson Wallins bildmontage av kungen och hans vänner.

”Våra fotografer vill inte att vi säljer bilder till henne för omarbetning. Det handlar om att fotograferna har ett förtroende hos personerna på bilderna. De måste känna att de kan lita på Scanpix, att vi inte säljer bilder till någon som förvanskar dem”, säger han.

Elisabeth Ohlson Wallin säger till Kulturnyheterna att beslutet skapar problem för hennes konstnärsskap:

”Collage har konstnärer hållit på med i alla tider. Hur ska vi göra nu? Ska vi börja stjäla bilder och riskera att bli stämda? Jag tycker att det här är allvarligt.”

Elisabeth Ohlson Wallin har planerat en ny utställning med satirbilder men tror att de bilder hon har kvar att framställa blir svåra att få färdiga.

Fler avsnitt
Fler videos