Scanpix stoppar bilder
för satiranvändning

8 januari, 2013

Scanpix fotografer vill i fortsättningen inte sälja bilder till fotografen och konstnären Elisabeth Ohlson Wallin om de ska användas i satirsammanhang. Det skapar problem för bildkonstnären som planerat en utställning med satirbilder.

Johan Emtefall, försäljningsdirektör på Scanpix, säger till SVTs Kulturnyheterna att bildbyråns fotografer bestämt sig för att säga nej till bildköp av Elisabeth Ohlson Wallin, om de ska användas i satirsammanhang. Anledningen är diskussionerna som uppkom i oktober efter Ohlson Wallins bildmontage av kungen och hans vänner.

”Våra fotografer vill inte att vi säljer bilder till henne för omarbetning. Det handlar om att fotograferna har ett förtroende hos personerna på bilderna. De måste känna att de kan lita på Scanpix, att vi inte säljer bilder till någon som förvanskar dem”, säger han.

Elisabeth Ohlson Wallin säger till Kulturnyheterna att beslutet skapar problem för hennes konstnärsskap:

”Collage har konstnärer hållit på med i alla tider. Hur ska vi göra nu? Ska vi börja stjäla bilder och riskera att bli stämda? Jag tycker att det här är allvarligt.”

Elisabeth Ohlson Wallin har planerat en ny utställning med satirbilder men tror att de bilder hon har kvar att framställa blir svåra att få färdiga.

Kommentarer

Det finns 1 kommentar på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.
Inlagt av Per Gustavsson tis, 2013-01-08 19:36
Ohlson Wallin titulerar sig fotograf i telefonkatalogen. Då borde hon väl hört talas om den ideella upphovsrätten: "Den ideella upphovsrätten innebär att fotografens namn alltid ska anges i samband med sitt fotografiska verk såvida det inte är praktiskt eller tekniskt omöjligt och att fotografen kan motsätta sig en kränkande ändring av fotografiet eller att fotografiet förekommer i ett kränkande sammanhang." Det är väl alltid brukligt att be om lov innan man manipulerar eller förändrar en bild som man inte äger rätten till. Vad jag förstår är det inte bildbyrån som stoppar henne, utan de enskilda fotograferna som inte vill ställa upp i sammanhanget.

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies