Gå direkt till textinnehållet
Utvisningshotade. Fardin Mohammadi, Arin Mohammadi och Sakar Otman hemma i lägenheten i Skärholmen.
Foto: Tor Johnsson

Efter Säpos agerande: TV-journalist riskerar utvisning

Den iransk-kurdiska journalisten Fardin Mohammadi Samani riskerar att utvisas till Iran. Efter att Säpo kontaktat Migrationsverket och yttrat sig om att han är en säkerhetsrisk. – Jag förstår ingenting. Jag har inte fått veta vad jag har gjort, säger han.

Den iransk-kurdiska journalisten Fardin Mohammadi Samani kom till Sverige 2015. I Iran hade han suttit i fängelse efter att ha dömts till tio års fängelse för att ha spridit propaganda för kurdernas grundläggande mänskliga rättigheter, men lyckats fly från fängelset under en permission.

Tre år senare beviljades han flyktingstatus och återförenades med sin fru. Så småningom fick han arbete på den svensk- kurdiska satellit-tv-kanalen Aryen TV i Stockholm. På Aryen TV arbetade han med kanalens sociala medier. Då och då var han också tv-kommentator om händelserna i Iran. Sedan fem år är han medlem i Journalistförbundet.

Fardin Mohammadi Samani och hans fru har fått en dotter i Sverige. I april 2021 ansökte han om förnyelse av sitt treåriga uppehållstillstånd hos Migrationsverket. Nästan två år senare fick han och hans familj ett besked som har vänt upp och ned på deras liv: ”Migrationsverket kan komma att avslå era ansökningar”. Säkerhetspolisen har nämligen kontaktat Migrationsverket och yttrat sig om Fardin Mohammadi Samani som ”säkerhetsrisk”.

Annons Annons

– Jag förstår ingenting. Jag har inte fått veta vad jag har gjort. Jag är inte medlem i någon organisation. Jag har bara ägnat mig åt journalistik, säger Fardin Mohammadi Samani.

Men situationen för Fardin Mohammadi Samani är mycket allvarlig då Migrationsverket sällan går emot yttranden från Säkerhetspolisen. Migrationsverket har inlett en utredning om återkallelse av Fardin Mohammadi Samanis skyddsstatusförklaring.

– Jag har haft höga tankar om Sverige när det gäller yttrandefrihet och pressfrihet, men nu är jag besviken. Jag hoppas att svenska press- och yttrandefrihetsorganisationer hjälper mig. Jag vet inte vad jag kan göra, säger Fardin Mohammadi Samani som inte kan åka till Iran eftersom han är efterlyst där.

– Jag riskerar avrättning i Iran, säger han med allvar i rösten.

– Det råder inget tvivel om att situationen när det gäller mänskliga rättigheter i Iran är ytterst allvarlig. Journalister och människorättsförsvarare som riktar kritik mot regimen riskerar hårda straff, inklusive kroppsstraff och dödsstraff. Detta framgår också av de rapporter som Utrikesdepartementet tar fram, säger Journalistförbundets ordförande Ulrika Hyllert.

– Det är viktigt att Sverige fortsatt står upp för journalister som Fardin Mohammadi Samani, som flytt till Sverige på grund av att vi har en stark, grundlagsskyddad, yttrandefrihet. Det är många exiljournalister som bor här och som fortsätter använda sin yttrandefrihet i tron om att de är skyddade av vår svenska grundlag. Även om den politiska kontexten förändras på grund av Nato-processen får vi aldrig vika ner oss när det gäller försvaret av grundläggande mänskliga rättigheter, fortsätter Ulrika Hyllert.

Erik Larsson, ordförande för Reportrar utan gränser:

– Läget i Iran är extremt oroväckande. Alla personer som granskar makten och är regimkritiska är oerhört utsatta. Iran fängslar journalister och dödar människorättsaktivister. Att skicka tillbaka journalister som granskat makten är att ta på sig ett stort ansvar, vi är oroliga.

Kurdo Baksi
redaktionen@journalisten.se

Kommentarer

Lämna ett svar

Vi hanterar läsarkommentarer som insändare. Regler för kommentarer.

Fler avsnitt
Fler videos