Gå direkt till textinnehållet

SAMTALET

Han bjuder på rolig trafikinformation Per Mikael Lindberg, trafikreporter på Mix Megapol och Vinyl 107, är den mest underhållande trafikreportern i Stockholm. Det visar en undersökning från Institutet för transportforskning.

Han bjuder på rolig trafikinformation

Per Mikael Lindberg, trafikreporter på Mix Megapol och Vinyl 107, är den mest underhållande trafikreportern i Stockholm. Det visar en undersökning från Institutet för transportforskning.

Vad är det för undersökning?

Annons Annons

– Det är en rapport beställd av Vägverket. Under två månader har utredarna lyssnat på de radiostationer som sänder trafikinformation, totalt åtta stycken.

Varför är du så bra på trafikinformation?

– Jag ger relevant information och rapporterar det som lyssnarna behöver höra på ett lättsamt och underhållande sätt. Man kan kosta på sig ett skämt i vissa situationer, men man får inte bli oseriös. Det får inte ta över det viktigaste, att förmedla bra trafikinformation.

Har du några exempel på situationer när man kan skämta?

– Vid ett tillfälle när det verkligen var kaos i trafiken slängde jag ur mig att det var bättre att stanna hemma i sängkammaren. Hellre BB om nio månader än akuten i dag, sade jag. Det var två lyssnare som senare ringde och tackade mig för tipset.

Vad är viktigast när man ska förmedla trafikinformation?

– Att man inte jobbar för journalistiskt. Det gäller att inte börja ställa för många detaljfrågor utan koncentrera sig på det som är trafikrelaterat. Ofta får jag aldrig reda på hur det går för de skadade i en trafikolycka. Jag försöker istället ta reda på när alla väghinder är undanröjda för att kunna lämna besked till trafikanterna.

– Det är ett jobb med stort ansvar. Fakta är naturligtvis viktiga, eftersom man kan ställa till mer skada än nytta om informationen är felaktig. Jag ger aldrig råd om alternativa vägar för trafikanterna om jag inte fått något sådant besked av polisen. Det är också viktigt att tala om när vägarna är framkomliga igen. Undersökningen visar att Mix Megapol är bra på just det.

Hur blev du trafikinformatör i radio?

– Jag var arbetsförmedlare från början men fick chansen att vara med och göra arbetsmarknadsprogrammet Jobbing i Radio Uppland 1985. 1989 var jag med och byggde upp trafikinformationen på kanalen. När Megapol startade i januari 1994 blev jag deras trafikinformatör.

Hur ofta sänder du trafikinformation?

– Jag sänder varje kvart i Mix Megapol mellan klockan 6.00 och 9.00 och varje halvtimme i Vinyl 107. Dessutom lämnar jag trafikinformation till TV Stockholm.

Hur får du in all information?

– Dels har jag scannrar som ger mig information från polis, räddningstjänst och bärgare. Dels har jag fasta rapportörer som ringer varje dag. Men jag ringer också kollringningar själv och många trafikanter hör självmant av sig när det hänt något. Ibland ringer de till radion innan de kontaktar larmcentralen.

Fler avsnitt
Fler videos